Ekonomija     | 22.04.2018. 17:25 |

Novalić na sastancima s čelnicima Svjetske banke i MMF-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u okviru delegacije Bosne i Hercegovine učestvovao u New Yorku u sastancima sa čelnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoke zvaničnike ove dvije institucije Novalić je informisao o rezultatima i postignućima Vlade Federacije u prethodnom periodu.

Kako je naglasio Novalić, uprkos brojnim političkim opstrukcijama Vlada je uspjela da provede niz zahtjevnih i cjelovitih reformi u četiri oblasti, a to su financijski zakoni, radno-pravno zakonodavstvo i poslovno okruženje, socijalni zakoni, te povećanje investicionog potencijala entiteta za kapitalna ulaganja.

Kao rezultat navedenog, postigunta je stabilizacija javnih finansija i vanbudžetskih fondova, zabilježen je rast BDP-a, zaposlenosti i izvoza, te jačanje realnog sektora.

U narednom periodu Vlada planira nastaviti sa reformskom politikom i realizacijom ciljeva zacrtanih u Pismu namjere MMF-a i Matrici obaveza za dobijanje DLP-a kod Svjetske banke, rekao je premijer.

Predstavnici Svjetske banke i MMF-a su još jednom iskazali spremnost da pruže Federaciji svu neophodnu logističku i savjetodavnu podršku na njenom refromskom putu.

Održani tokom vikenda sastanci su bili prilika za sumiranje dosadašnje saradnje. Osim premijera Novalića na sastancima su učestvovali i federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Zlatan Vujanović, guverner Centralne banke BiH Senada Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, te državnog i entitetskih ministarstava finansija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Georgieva: 'Snažan rast' u SAD pomogao u poboljšanju globalnih ekonomskih izgleda

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana