Ekonomija     | 20.04.2018. 19:25 |

Produžena koncesija njemačkoj firmi za eksploataciju krečnjaka u Kladnju (VIDEO)

FENA Saopćenje

KLADANJ, 20. aprila (FENA) - Potpisivanjem ugovora koncesija privrednom društvu "Geoinženjering" d.o.o. Kladanj, koje je ovih dana prešlo u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co, produžena je na ležištu "Hrastić" u općini Kladanj i naredene dvije godine.

Resorni kantonalni ministar Osman Puškar zadovoljan je što su u kratkom roku završene procedure oko potpisivanja ugovora o koncesiji, te otvoren prostor za strane investitore. 

- Nadam se da je naš partner zadovoljan i da će biti zadovoljna lokalna zajednica u Kladnju, kao i građani koji će dobiti šansu, radna mjesta i proizvodnju koja je izvozno orijentisana - rekao je Puškar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vlasnik kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co Moritz Iseke koji je izrazio zadovoljstvo sklopljenim poslom, te kazao da je ovo veliki iskorak i za njegovu porodičnu firmu koja postoji već 118 godina.

- Vrlo sam zadovoljan brzinom i načinom na koji je postupak regulisan u Ministarstvu privrede TK, te pokazanom profesionalnošću koja će sigurno biti značajna i u daljnjem radu ove kompanije - naveo je Iseke.

Njemačka kompanija bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH. Nakon preuzimanja privrednog društva "Geoinženjering" planiraju izgradnju fabrike kreča, a cjelokupan proces bi trebao biti finaliziran u periodu od tri godine od zaključivanja dugoročnog ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na navedenom lokalitetu.

Kako je rečeno, u početnoj fazi planirano je investiranje u mašine i uređaje, čime bi se izvršila modernizacija kamenoloma i nastavak proizvodnje agregata svih vrsta, uz zapošljavanje minimalno 15 radnika.

Podizanjem nivoa proizvodnje i proširenjem asortimana proizvoda broj zaposlenih bi se i povećavao. Do kraja 2018. bi se vršila optimizacija proizvodnje i investiranje u postrojenja za proizvodnju kamenog brašna.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1678

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1V0nP1LU-EFwGr46WTdlkSU9AZYdk_lJl?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradsko vijeće Livno poništilo suglasnost za koncesiju prema izvoru pitke vode Mandeka

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Šćuric: Sarajevski aerodrom će i bez davanja pod koncesiju lako doći do tri miliona putnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana