Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 12:00 |

Krišto: Pripremili smo se za raspravu, žao nam je što nije bilo sjednice

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je, nakon što nije održana hitna sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavila novinarima da je ona došla na sjednicu i kao član Kolegija, kao zastupnik, dodajući da je poziv koji je poslan od predsjedavajućeg za sazivanje hitne sjednice u potpunosti u skladu s Poslovnikom.

- Što je to, kada gledamo u smislu i opravdanosti sjednice, ako nije sigurnosna situacija, nešto što bi trebalo biti na prvom mjestu da mi o tome raspravimo. Ne vidim ni jednog razloga da danas nisu bili svi odgovorni kao i mnogo puta, da dođu na ovu sjednicu pa da o ovom pitanju raspravljamo. Jer ovo je prvenstveno interes BiH - smatra Krišto.

Tako da, kazala je ona, posebno oni koji se zalažu za njenu sigurnost, za njenu stabilnost, za njen prosperitet, „mislim da im je trebalo biti u interesu da danas dođu pa da kažemo, da raspravimo, da odgovorimo na ova pitanja“.

Govoreći o materijalima za raspravu, Krišto napominje da su dobili, sukladno Poslovniku, ono što je potrebno da mogu raspravljati. Svaki zastupnik se, vjerojatno, na temelju takvih stvari i priprema.

- Što se tiče nas, mi smo se osobno danas pripremili za raspravu po ovoj temi, ali žao nam je što nije bilo sjednice - navela je Krišto.

Upitana da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da ovo izgleda kao predizborna kampanja, Krišto je odgovorila da „sve ovo skupa što se događa naravno da je dio predizborne kampanje“.

- Pa sva događanja u parlamentu su dio takvog jednog scenarija. Pogledajte izjave, pogledajte kad se sve događa, sve je to populizam, demagogija. Sve je to nešto što šteti interesima BiH, njenih naroda i njenih građana - smatra Krišto.

Po njenim riječima, ne traže se rješenja, „traži se negativna klima, negativna retorika, sve ono što nije dobro“.

- Mi ne želimo nikako biti dio toga, govorim prvenstveno o HDZ-u BiH. Želimo to raditi na način kako to zaslužuju ovi narodi i ovi građani, temeljem programa, našeg cilja, budućnosti i prosperiteta - kazala je Krišto.

Upitana da li smatra izjave Bakira Izetbegovića opasnim i ratno-huškačkim, odgovorila je da sve izjave koje je čula u posljednje vrijeme su „itekako opasne i one nisu dobre za BiH“.

- Ne može neko polagati pravo, ovdje kazati 'to je moja BiH'. Ovdje postoji zakon i ovdje se treba poštovati sustav, treba biti pravna država... Recimo slušala sam jučer izjave mog kolege Šefika Džaferovića da nije opravdano ni sazivanje sjednice. Znači, po kolegi Džaferoviću, sve što on ne misli tako, nije opravdano i nema utemeljenja. Znači 'poslovnik to sam ja, zakon to sam ja, ustav to sam ja, država to sam ja' - kazala je Krišto.

Ona je napomenula da je neke zastupnike vidjela po hodniku, ali se nisu pojavili na sjednici.

- Vjerojatno su ispoštovali zahtjev, ili kolege ili bošnjakih stranaka, kako kažu da sve bošnjačke stranke nisu došle, uključujući i 'devedesteku' koja je vjerojatno ili prihvatila, ne znam iz kojih razloga nisu ni oni došli - kazala je Krišto.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom tačkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'