Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 11:15 |

Fazlić: SDA opredijeljena za mir i suživot i tako ćemo nastaviti (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amir Fazlić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je današnja hitna sjednica Doma nepotrebno sazvana te da se time prave nepotrebni troškovi u trenutku kada BiH opterećuju brojni problemi.

Naime, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) je, na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Poslanici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

Fazlić je najavio da današnjoj sjednici Klub SDA neće prisustvovati, ali ukoliko bude kvoruma na samoj sjednici za rad i odlučivanje, članovi Kluba SDA će odlučiti da li će se pojaviti na sjednici i dati određene odgovore.

Ove izjave Izetbegovića, kaže Fazlić, nisu u tom izrečene u tonu ratno-huškatorskih, a ukoliko je to praksa svaka sjednica Doma, smatra, trebala bi početi prvom tačkom koja bi se bavila izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) koje su usmjerene protiv integriteta i suvereniteta BiH.

- Izjave nisu imale za cilj prijetnje nego su ukazale na rezultate razvoja namjenske industrije koja bilježi značajne izvozne rezultate i kroz razvoj tog segmenta otvara se niz radnih mjesta u BiH - podvukao je Fazlić.

U međunarodnim sporazumima postoji u paritet u smislu razvoja oružanih snaga BiH, Srbije i Hrvatske te je Fazlić izrazio zabrinutost zbog onoga što se tamo dešava u dvije susjedne zemlje svjesni da se tamo kupuju avioni i i tenkova.

Također, zabrinuti su zbog naoružavanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a te prisustva raznih grupa iz Rusije i paravojnih formacija, ali SDA, zaključio je, opredijeljena je za mir i izgradnju suživota te će tim putem i nastaviti.

Pogledajte http://fena.ba/video/1674

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1E4QQQrTfhI6kNv_8E_EbKfKEoYHZ4WH9?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom