Regija     | 19.04.2018. 16:41 |

Mogherini: Pregovori o pristupanju Crne Gore u članstvo odvijaju se dobro

FENA Agencije

PODGORICA, 19. travnja  (FENA) - Pregovori Crne Gore s Europskom unijom odvijaju se dobro i njezin put ka pristupanju u članstvo jasno je označen u izvješću Europske komisije, kazala je u četvrtak u Tivtu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. 

„Uvidjeli smo napredak u području javne uprave, gospodarstva i znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se napretku i u drugim područjima. Vidjeli smo u nekim područjima sporiji napredak i nedostatak aktivnosti. Uvjerena sam da će se vlada pozabaviti pitanjima koja su označena u Izvješću“, istaknula je Mogherini, koja se nalazi u Crnoj Gori u sklopu posjeta zemljama zapadnog Balkana.

Ona je dodala kako je Crna Gora zauzela mudro stajalište u pružanju ohrabrenja zemljama regije na njihovom putu ka EU. „U Bruxellesu dobro znamo da je ovo Europa i da je proces ka članstvu u EU ne samo otvoren, već da je i u interes u i EU i Zapadnog Balkana", kazala je Mogherini. 

Mogherini je pohvalila ulogu koju Crna Gora ostvaruje u vanjskoj politici, a koja je, kako je kazala, usklađena s europskom. “To pokazuje da razmišljamo jednako i da smo na istim frekvencijama“, naglasila je visoka predstavnica.

Ona je i ovoga puta komentirala bojkot sudjelovanja oporbe u crnogorskom parlamentu poručivši da se za to može i mora pronaći rješenje.

Osvrćući se na upit novinara da prokomentira zahtjev nekoliko crnogorskih nevladinih organizacija, koje su od europskih dužnosnika zatražile zamrzavanje pregovora Crne Gore s EU, Mogherini je kazala da se tzv. klauzula balansa može aktivirati u slučaju kada nema nepratka, odnosno kad dolazi do nazadovanja u pregovorima, a to, po njenim riječima, nije slučaj s Crnom Gorom.

Premijer Marković zahvalio je visokoj europskoj predstavnici na naporima koje čini da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju jasnu europsku perspektivu, prenijela je Hina.

„Europska perspektiva Zapadnog Balkana je jasna i izvjesna, a sada je samo ostalo da zemlje kandidati ispune obaveze i stvore pretpostavke za konačno članstvo u EU“, naveo je crnogorski premijer.

Mogerini je u srijedu boravila u Skoplju, gdje se sastala s premijerima šest država Zapadnog Balkana. Na sastanku je ocijenjeno da Izvješće EK o državama Zapadnog Balkana osnažuje europsku perspektivu regije.

Mogherini bi se tijekom posjeta Crnoj Gori trebala susresti i s novoizabranim crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo