Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 19.04.2018. 16:20 |

Ukrajinska crkva se odvaja od Ruske pravoslavne crkve

FENA Internet

KIEV 19. aprila (FENA) – Ukrajinska pravoslavna crkva će postati neovisna od Ruske pravoslavne crkve, a nakon što je parlament prihvatio inicijativu za koju predsjednik Petro Poroshenko smatra da će otežati uplitanje Rusije u ukrajinska pitanja, prenosi Reuters.

Moskovska patrijaršija je dio ruske pravoslavne crkve i ima veliki broj sljedbenika u Ukrajini. Kijev smatra da je to alatka putem koje Kremlj utječe na situaciju. Poroshenko se susreo sa patrijarhom Bartholomejom u Istanbulu prošle sedmice tražeći podršku za autocefalni status ukrajinske crkve, što znači odvajanje od ruske pravoslavne crvke.

-   Jedinstvo je naše najjače oružje u borbi protiv ruske agresije. Ovo je naše konačno stjecanje neovisnosti od Moskve – rekao je Poroshenko u parlamentu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'