Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 16:05 |

Prezentacija o usklađivanju propisa Brčko distrikta BiH s pravnom stečevinom EU

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. aprila (FENA) - Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz podršku Kancelarije EUD/EUSR i Misije OSCE-a u BiH, organizovala je prezentaciju o usklađivanju propisa Brčko distrikta BiH s pravnom stečevinom EU.

Prezentacija je organizovana s ciljem informisanja ciljnih grupa s usklađivanjem propisa i ulogom Skupštine i njenih tijela u ovom procesu, saradnjom s izvršnim nivoom vlasti, kao i ulozi nevladinog sektora u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije za evropske integracije rekao je da se na ovaj način pokušava sagledati gdje se Brčko distrikt BiH nalazi u pogledu ispunjavanja preuzetih obaveza i šta je neophodno uraditi kako bi rezultati bili bolji.

„To će biti i podstrek poslanicima da se bolje upoznju s poslovima koji ih očekuju. Pred nama je veliki posao koji smo preuzeli i u kojem kasnimo u odnosu na entitete. Od ukupno 62 mjere iz Reformske agende ispunili smo 15 mjera, 30 je u toku, devet se sprovodi kontinuirano, a osam nije započeto. Intencija nam je da damo vjetar u leđa i Skupštini i Vladi u ispunjavanju obaveza koje smo prihvatili“, rekao je Vojnović.

Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju detaljno je prezentovalo ciljeve, načine harmonizacije propisa, kao i Odluku o procedurama usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravnom stečevinom EU.

„U svjetlu pristupa BiH, a time i Brčko distrikta, Evropskoj uniji mi usklađujemo sve propise koji se donose u Brčko distriktu s propisima EU“, rekla je šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Delfa Dejanović.

Govoreći o Reformskoj agendi i Akcionom planu za sprovođenje mjera iz Reformske agende Dejanovićeva je rekla da nisu u potpunosti zadovoljni njihovim ispunjavanjem ali da vjeruje da će do kraja godine moći reći da je ovaj posao prilično dobro okončan.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici više nevladinih organizacija čija je uloga veoma bitna u procesu usklađivanja zakonodavstva.

Nakon prezentacije i diskusija doneseni su zaključci o potrebi poboljšanja saradnje izvršne i zakonodavne vlasti i ostalih organa po pitanju usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravnom stečevinom EU.

Osim toga, Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Stručna služba Skupštine će u saradnji s ostalim nadležnim tijelima analizirati postojeće pravne akte koji uređuju oblast usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravnom stečevinom EU u svim institucijama Distrikta, a Stručna služba Skupštine preporučit će mehanizam za praćenje revidiranog Akcionog plana za unapređenje uloge Skupštine u kontekstu evropskih integracija, stoji u saopćenju.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo