Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 11:46 |

Nije kontrolisano trošenje novca za rad predstavništava RS u svijetu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. aprila (FENA) - Tokom prošle godine nije izvršena nijedna kontrola namjenskog korištenja sredstava za finansiranje rada osam predstavništava Republike Srpske (RS) u svijetu - navela je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

-Ministarstvo finansija RS-a najmanje jednom godišnje bi trebalo da vrši internu kontrolu namjenskog korištenja sredstava za finansiranje rada predstavništava, a Vlada RS-a može da naloži vanrednu kontrolu rada i poslovanja predstavništava posredstvom komisija koju ona imenuje na prijedlog Ministarstva. U toku 2017. ovih kontrola nije bilo - precizirano je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

U predstavništvima tog bh. entiteta u svijetu na kraju prošle godine bila su zaposlena 32 radnika.

Za njihov rad lani je iz budžeta RS-a odobreno 4.365.000 KM i to najviše za ono u Rusiji. Od ukupnog iznosa, za rad predstavištva u Republici Srbiji odobreno je 755.000 KM, u Ruskoj Federaciji 810.000 KM, Saveznoj Republici Njemačkoj 410.000 KM, Kraljevini Belgiji 570.000 KM, Izraelu 300.000 KM, Republici Austriji 450.000 KM, Sjedinjenim Američkim Državama 720.000 KM i Grčkoj 350.000 KM, a 35.000 KM odobreno je za otvaranje novih predstavništava.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a za 2017. potvrdila da i dalje postoji oznaka tajnosti na ugovorima koje RS ima s pravnim subjektima u inostranstvu. Po ovom osnovu zaključena su lani dva ugovora.

Revizori su naveli da je po tom osnovu iz budžeta ovog ministarstva pod stavkom - ostale stručne usluge, potrošeno 2.658.324 KM.

I ranijih godina javnosti nisu saopćavani detalji ugovora koje je Vlada RS imala s advokatskim kućama u svijetu, koje su trebale da je zastupaju, odnosno obavljaju poslove lobiranja.

Revizori navode da je Ministarstvo u obrazloženjima uz finansijske izvještaje za 2017. objelodanilo informacije o upravnom sporu, koji je protiv njega pokrenula "Naftna industrije Srbije“ a.d. Novi Sad. Navedeni spor se odnosio na zahtjev za priznavanje prava na nepokretnostima u jednom banjalučkom naselju. Ministarstvo je zaključkom odbacilo traženi zahtjev, jer nije nadležno za priznavanje prava nad nepokretnostima, nakon čega je (12. decembra 2017. godine) "Naftna industrija Srbije“ ponovo pokrenula upravni spor.

Ministarstvo je 26. februara ove godine poslalo odgovor na tužbu, te se čeka konačno rješenje u ovom sporu.

Revizori su dali pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima ovog ministarstva u 2017.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo