Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 14:43 |

Wigemark: Ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako nije vidio nikakve interne, niti dokumente ili analize izvana koji bi na bilo koji način upućivale na rizik od oružanog sukoba u BiH, ali i u kompletnom regionu.

Wigemark je odgovarajući na novinarsko pitanje prokomentirao izjavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera koji je u utorak u Evropskom parlamentu upozorio da EU mora pružiti evropsku perspektivu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-ih.

Wigemark smatra da je Juncker iznio lične stavove, te da je vjerovatno govorio u dugoročnijem kontekstu, odnosno u smislu da se tw zemlje vrte u začaranom krugu koji ne doprinosi stabilnosti regiona. 

Spomenuo je i izjavu komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji je naveo da EU ne želi uvoziti nestabilnost, već teži tome da izvozi stabilnost koju su postigli.  

Wigemar je podsjetio i na prošlosedmičnu posjetu pet parlamentaraca iz Evropskog parlamenta koji su se tokom tri dana u BiH susreli s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, predstavnicima EUFOR-a, te da je njihov zvanični zaključak bio da ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/1666

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZsqCCiVIx72ukVu4tj91Fjqo4Jp6dAwx?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čović i Wigemark izrazili očekivanja o skorom formiranju vlasti

Oproštajni susret predsjedavajućeg Zvizdića s ambasadorom Wigemarkom

Wigemark: Bosna i Hercegovina treba hitno formiranje vlasti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta