Kultura     | 18.04.2018. 12:07 |

U Sarajevu od 19. aprila do 25. maja manifestacija 'Cankarevi dani'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Otvaranjem izložbe "Cankar u stripu" u dvorani Ivane Kobilce u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Sarajevu, sutra počinje 27. kulturna manifestacija "Cankarevi dani". 

Ovogodišnja manifestacija, koja do 25. maja, nudi bogat kulturno-umjetnički, te obrazovani program, a posebno zanimljiv događaj za mlađu populaciju Sarajeva će biti izložba stripovskih ilustracija "Hlapci - ko angeli omagajo" (Sluge - kad anđeli klonu), po motivima dramskog djela Sluge Ivana Cankara, saopćeno je iz Slovenskog društva Cankar.

Sarajevskoj publici će biti predstavljen dio stripovske trilogije koju čine i stripovska izdanja "Moj lajf" (po motivima Moj život), te "Sluga Jernej i pasje pravo" (po motivima Sluga Jernej i njegovo pravo) u izdanju Zavoda za kulturu, obrazovanje i sport Škrateljc iz Ljubljane.

Po riječima kustosice Lene Jevnik, kreatori projekta kroz programe "Cankar u stripu" na originalan i svjež način žele približiti djelo Ivana Cankara mlađoj publici, od osnovne škole nadalje, a kod odraslih ponovo probuditi želju za čitanjem Cankara u originalu. Realizatori projekta vjeruju da su Cankareva djela veoma aktuelna i danas, te da njegova književna ostavština danas nema pravog mjesta među čitateljima.

Na izložbi u Sarajevu bit će predstavljen i video, koji prikazuje tri veoma različita načina stvaranja stripova troje autora - ne samo likovno, već i tehnološki, upotrebom odnosno ne-upotrebom savremene tehnologije u likovnom stvaralaštvu. Originalni stripovski paneli Damijana Stepančića Sluge - kad anđeli klonu prikazuju ovo drugo, jer Stepančić sve, uključujući i rečenice u oblačićima, crta rukom.

Ivan Cankar je dramu Sluge napisao za vrijeme svog dvomjesečnog boravka u Sarajevu u jesen 1909. godine, objavljena je u Ljubljani 1910., a prvi put je uprizorena tek godinu nakon njegove smrti u Trstu. Danas je to najviše puta uprizoreno slovenačko dramsko djelo.

Izložba je otvorena do 9. maja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo