Kultura     | 17.04.2018. 20:17 |

Izložba fotografija Almina Zrne 'Pax ante portas: Jannis Kounellis'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Izložba fotografija Almina Zrne "Pax ante portas: Jannis Kounellis" otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Autor je time ovjekovječio umjetničko djelo koje je postavio slavni italijanski umjetnik 2004. u Vijećnici, tokom njene rekonstrukcije.

Radi se o izboru fotografija iz materijala koje je Zrno sakupio u monografiju "Vijećnica", a presjek je to onoga što je Jannis Kounellis poklonio ovom gradu 2004. godine.

- Ovo je mali podsjetnik nama koji smo tad bili ovdje (prisustvovali svemu tome), ali i prilika za one koji to nisu da pogledaju o kakvim se veličanstvenim djelima radilo i osjete barem malo energije koja je tada stanovala u još razrušenoj Vijećnici - kazao je Zrno na otvaranju izložbe.

Nada se i želi da će izložba dodatno potaknuti Gradsku upravu Sarajeva da se „neka ili neko od djela koje je Jannis Kounellis poklonio ovom gradu zaista vrate u Vijećnicu i postave na mjesto gdje ih je sam umjetnik pozicionirao“.  

- To bi bilo prekrasno za Vijećnicu, Sarajevo ali i kao dodatna turistička ponuda - naglasio je Zrno. 

Izložbu fotografija Almina Zrne organizirala je Ambasada Italije u Sarajevu u suradnji s Gradom Sarajevo, a u okviru programa "Mjeseca italijanske fotografije u BiH".

Otvaranju izložbe prisustvovao i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi koji je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se obnove sjećanja na 2004. godinu.

Izložba će biti postavljena u Vijećnici do kraja ovog mjeseca. 

Jedan je od najznačajnijih svjetskih umjetnika Jannis Kounellis (1936.-2017.) došao je u Sarajevo 2. juna da bi započeo rad na svojoj umjetničkoj instalaciji u atriju Vijećnice. U gradu je boravio mjesec dana i 26. juna 2004. godine u sarajevskoj Vijećnici realizirao svoju monumentalnu instalaciju "Vrata Sarajeva".  U Sarajevu je bio prvi put u januaru 2004. kad je postignut značajan dogovor o realizaciji njegove izložbe u suradnji s projektom Ars Aevi. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Vijećnici otvorena izložba 'Građanska kultura Sarajeva'

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

U Vijećnici upriličen prijem za učesnike 12. Sarajevo Business Foruma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo