Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 13:29 |

Mašović: Kvalitetna obuka temelj za unapređenje sposobnosti OSBiH (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su tokom 2017. godine realizirale sveobuhvatnu, učinkovitu i veoma zahtjevnu obuku, dizajniranu u skladu s planskim aktivnostima i utvrđenim standardima.

- Kvalitetna obuka je ključna za izgradnju funkcionalnih, sposobnih i kredibilnih OSBiH koje će biti u svakom trenutku spremne za izvršavanje svih zakonom propisanih i definisanih zadataka - istaknuo je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović u izjavi za medije datoj u pauzi Godišnje konferencije o obuci OSBiH za 2017. godinu, koja se održava danas u Sarajevu.

Potcrtao je da kvalitetna obuka predstavlja temelj za unapređenje sposobnosti OS, unapređenje interoperabilnosti i dostizanje definiranih standarda.

Obuka OSBiH je, kako je naveo, realizirana putem odgovarajuće obuke u BiH, te kroz međunarodne vježbe, bilateralnu saradnju, obuku s EUFOR-om, kao i u sklopu programa „Mil to Mil, Vojska - Vojsci“ realiziranog sa Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.

General Mašović podsjeća da je obuka u BiH u 2017. godini bila intenzivna, te da je provedena u sklopu 230 ključnih događaja u kojima je sudjelovalo više od 6.000 pripadnika OSBiH, te da ona podrzumjeva institucionalnu i kolektivnu obuku.

Po njegovim riječima, kapaciteti za institucionalnu obuku obuhvataju - Centar za osnovnu obuku u Pazariću, Centar za profesionalni razvoj u Travniku, Centar za mirovne misije u Butmiru (PSOTC) i centre za protuminsko djelovanje i EOD aktivnosti u Rajlovcu i Travniku.

Inače, kolektivna obuka, realizirana u sklopu komandi i jedinica, uključuje i centre, specijalizirane za kolektivnu obuku - Centar za borbene simulacije i Centar za borbenu obuku.

Prema prezentiranim podacima, u toku 2017. u tim centrima realizirane su tri bataljonske vježbe, koje su okončane uspješnim bojevim gađanjima u Centru za borbenu obuku na Manjači, a kruna kompletne kolektivne obuke bilo je ocjenjivanje po NEL-2 (NATO Evaluation Level 2 - OCC konceptu).

Istovremeno, u sklopu programa "Vojska-Vojsci" organizirano je 55 događaja u kojima je angažirano 250 pripadnika OSBiH, uz korištenje najsavremenijih borbenih sistema.

Također realizirana je i intenzivna obuka s EUFOR-om putem određenih mobilnih trening-timova i zajedničku obuku s EUFOR-ovim Multinacionalnim bataljonom kojom je obuhvaćeno gotovo 700 pripadnika OSBiH.

Kada se radi o sudjelovanju u međunarodnim vježbama u toku 2017. godine, više od 300 pripadnika OSBiH su sudjelovali u devet takvih vježbi - u Njemačkoj, Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji...  

General Mašović je najavio da će OSBiH i ubuduće biti posvećene programima praktične obuke u skladu sa savremenim standardima i u skladu s očekivanjima na tom planu, uključujući i nastojanja u vezi s nabavkom neophodnih komplementarnih sistema, te planirani iskorak na modernizaciji, jačanju sposobnosti i kapaciteta OSBiH.

Odgovarajući na upit o tome na koji se način restriktivan budžet za odbranu reflektira na kvalitet obuke i opremanja OSBiH, general Mašović je kazao da  takav budžet polučuje negativne efekte u segmentu stvaranja pretpostavki za nabavku nove i kvalitetne opreme potrebne OSBiH, ali i uopće na unapređenje ukupne infrastrukture.

- U odnosu na protekli period, OSBiH su razvile pet kapitalnih projekata, čija je vrijednost viša od 350 miliona KM, kao i 16 novih projekata koji trebaju da stvore pretpostavke da OSBiH u narednom periodu budu neuporedivo modernije i u potpunosti interoperabilne i kompatibilne s NATO - zemljama - kazao je načelnik ZŠ OSBiH, potcrtavajući da daljnji napredak na tom planu podrazumijeva iskorak prilikom planiranja budžeta za odbranu. 

  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1662

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WVE91ZtnadUVrsYusgav6SPI0uHss78K?usp=sharing

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'