Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 12:58 |

Dom naroda:Nadležne institucije da dostave mišljenje o izmjenama Izbornog zakona

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, nakon diskusije o zahtjevu Predstavničkog doma državnog parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih delegata.

Zaključkom, koji je tokom diskusije predložila predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Dom naroda je odgodio izjašnjenje o zahtjevu Predstavničkog doma državnog parlamenta za razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku.

Također zaključak predviđa da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da  naredna sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. aprila.

Zovko je pojasnila da je nužno, za ovako važan zakon, imati ova mišljenja.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je kazao da je danas pred delegatima jedan „izuzetno značajan zakon, kojim se interveniše u vrlo delikatno područje integriteta izbornog procesa“.

- Imajući u vidu činjenicu da je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu i imajući u vidu činjenicu da su najveće pritužbe na izborni proces u BiH upravo u oblastima koje tretira ovaj zakon, pogotovo na biračkim mjestima i biračkim odborima nakon zatvaranja biračkih mjesta, da se u izbornim ciklusima stalno ponavlja priča o poništenim glasačkim listićima, mislim da smo dobili u ovom prijedlogu zakona solidan pokušaj da se putem skeniranja, putem optičkih čitača, putem biometrijskih čitača otisaka prstiju, putem video-nadzora, ukoliko bi se to primijenilo, u značajnoj mjeri osigura integritet izbornog procesa, pogotovo u ovim osjetljivim tačkama - smatra Genjac.

Dodao je Klub Bošnjaka smatra da su ove izmjene potrebne i nužne, te da će podržati razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku i same izmjene.

Delegat Mario Karamatić je kazao da ga zanima mišljenje Agencije za zaštitu lični podataka u BiH, je li predloženi zakon sukladan Zakonu o zaštiti ličnih podataka?

Delegatkinja Zdenka Džambas je, diskutirajući o predloženom zakonu, kazala „da bi ste pristupili glasovanju, još samo fali rentgen“.

- Znači, morate dati otisak prsta i s tim ulazimo u problem, jer je to privatnost koja ovim zakonom nije uopće zaštićena. Može s tim da manipulira ko kako hoće - smatra Džambas.

Delegat Nebojša Radmanović je kazao da bi predloženi zakon trebalo razmatrati u redovnoj procedur, te dodao da smo „svi za korak naprijed“.

Mi smo, dodao je, za transparentnost, za napredak kada je u pitanju izborni proces, ali ne na ovaj način.

Predstavnički dom državnog parlamenta ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Navedeno je da će Centralna izborna komisija BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Centralna izborna komisija BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasanja na biračkom mjestu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'