Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 11:31 |

Sporazumno priznanje krivice drugooptuženog u predmetu Vlade Delića i dr.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - U okviru predmeta Tužilaštva BiH, optuženi za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara, u vezi sa krivičnim djelom pranja novca i u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave, Perica Nešković zvani "Peki" i pravna osoba "Građapromet S&B", odlučili su se na sporazumno priznanje krivice.

Sporazumno je priznao krivicu optuženi Perica Nešković zvani "Peki", rođen 1966. godine u Gračanici, državljanin Bosne i Hercegovine. Predložena je, kao glavna kazna, kazna zatvora u trajanju od jedne godine, od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 5.000 KM.

Krivicu je priznala i pravna osoba "Građapromet S&B" d.o.o Sočkovac-Petrovo, sa sjedištem u Sočkovcu, čija je ovlaštena osoba za zastupanje i direktor Perica Nešković. Predloženo je izricanje krivičnopravne sankcije, kazna prestanka pravne osobe, te se nalaže pokretanje postupka likvidacije, s tim što će brisanje pravne osobe iz sudskog registra nastupiti pravosnažnim okončanjem sudskog postupka likvidacije.

Optuženi Perica Nešković se tereti da je kao pravni zastupnik i u ime optužene pravne osobe "Građapromet S&B" d.o.o. Sočkovac-Petrovo, sudjelovao u nezakonitostima vezanim za transport građevinskih radnih mašina stečenih prevarom ili otuđenjem od pravnih osoba sa područja SR Njemačke, Republike Italije, Republike Austrije i Kraljevine Belgije na područje BiH, kao i smještaj i njihovu prodaju. Novčanim sredstvima pribavljenim počinjenim krivičnim djelima su plaćani troškovi osumnjičenim pripadnicima grupe koji su bili neposredni izvršioci prevara i otuđenja građevinskih radnih mašina u inostranstvu. 

Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu na radnje koje se odnose na ostale optužene osobe u ovom predmetu.

U skladu sa sporazumom, predlaže se mjera sigurnosti - oduzimanja predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi, odnosno kao pravni zastupnik, izjavu o odgovornosti pravne osobe "Građapromet S&B" d.o.o. Sočkovac-Petrovo daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koje mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi u svoje ime i kao pravni zastupnik pravne osobe, odriče se prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom