Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 17:03 |

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u radnoj posjeti Republici Malti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas, tokom radne posjete Republici Malti, sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelom Abelom.

Tijekom susreta potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi između dvije države, kao i daljnja potpora Malte europskim integracijama BiH.

Istaknuta je potreba osnaživanja bilateralnih odnosa razmjenom posjeta na svim razinama i konkretizacijom suradnje u oblastima za koje postoji zajednički interes i objektivne mogućnosti kao što su turizam i gospodarska suradnja.

Razgovarano je o mogućnosti pružanja ekspertne pomoći za obuke državnih službenika BiH od malteških eksperata, za neka od poglavlja Acquisa.

Izražen je obostran interes za suradnju  sigurnosnih službi u oblasti sprječavanja i otkrivanja djela financijskog kriminala i korupcije, kao i za operativnu suradnju u suzbijanju prekograničnog organiziranog kriminala.

Ministar Abela je ponudio stipendije za nekoliko mladih diplomata iz BiH za pohađanje Mediteranske akademije za diplomatske studije (MEDAK) u Valletti tijekom iduće godine.                                                 

Istog dana ministar Crnadak sudjelovao je u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti. Za počasnog konzula Bosne i Hercegovine imenovan je odvjetnik dr Joseph Fenech, koji je i uspješan poduzetnik za kojeg se očekuje da će doprinijeti promociji gospodarske suradnje i ukupnih odnosa BiH i Republike Malte.

Otvaranju su nazočili i ministar vanjskih poslova Malte Carmelo Abela, veleposlanik Bosne i Hercegovine za Maltu sa sjedištem u Rimu Josip Gelo, drugi predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Malte, gospodarstvenici, novinari i ostali uglednici.

Ministar Crnadak je zahvalio dužnosnicima Republike Malte, posebno ministru Abelu i Ministarstvu vanjskih poslova, za doprinos koji su dali u otvaranju Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti.

- Izrazio je i uvjerenje da će otvaranje Počasnog konzulata približiti Bosnu i Hercegovinu građanima Malte na turističkom, obrazovnom, ekonomskom, kulturnom i sportskom planu, gdje potencijali dosad nisu bili dovoljno iskorišteni - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom