Kultura     | 13.04.2018. 16:00 |

Liječenje neplodnosti okupilo stručnjake na dvodnevnom simpoziju u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. aprila (FENA) - Peti međunarodni simpozij ''Dani humane reprodukcije'' i Druga Ian Donald škola ''Ultrazvuk u humanoj reprodukciji'' počeli su danas u Tuzli, a tokom dva dana 27 stručnjaka iz oblasti ginekologije i perinatologije iz Evrope, SAD i Azije prezentirat će 34 naučna rada.  

Okupljanje stručnjaka za cilj ima dati doprinos u razvoju liječenja neplodnosti u BiH i susjednim zemljama. Na simpoziju, osim predavača, učestvuje i 100 ljekara iz BiH i zemalja regiona.

Direktorica Ian Donald škole Tuzla, dr. Suada Tinjić smatra da bh. ljekari itekako imaju šta reći kada je u pitanju oblast ginekologije i perinatologije.

- Bit će i predavači iz BiH, iz Sarajeva, Mostara, Tuzle gdje ćemo i mi pokazati da smo ravnopravni i da pratimo sve te tehnologije, naučna saznanja, da smo u toku i u koraku sa svijetom po pitanju naše struke. Sve to radimo da bi naši pacijenti bili što zadovoljniji. Ono što je nama problem je što to nije zakonski regulisano i što nismo u tom smislu u koraku sa zemljama okruženja - kazala je dr. Tinjić.

Tokom dva dana Petog međunaorodnog simpozija i Druge Ian Donald škole bit će riječi o ultrazvuku u liječenju neplodnosti, mogućnostima donacija spolnih stanica i embrija u Evropi, prevenciji prijevremenog poroda kao i drugim recentnim temama iz oblasti ginekologije i perinatologije.

Direktor Internacionalne Ian Donald škole prof.dr. Asim Kurjak danas je održao predavanje o temi ''Religija i znanost''.

- Te dvije vrlo važne ljudske aktivnosti, nekad su se napadale. Već dvije tisuće godina ili se osporavaju ili sarađuju. Danas je došlo vrijeme da shvatimo da su to dvije ravnopravne aktivnosti, različitim metodologijama. Nikad neće imati istu metodologiju ali moraju sarađivati, mora se otvoriti dijalog - rekao je prof. Kurjak.

Podsjetio je na razvoj Ian Donald škole, koja je osnovana 1982. godine u Dubrovniku.

- Danas postoji u 132 zemlje svijeta i najveći je svjetski forum za edukaciju, u oblasti medicinskog ultrazvuka - kazao je profesor Kurjak, istakavši da je doprinos koji edukaciji u oblasti medicinskog ultrazvuka daje tuzlanska Ian Donald škola izuzetno veliki.

Pogledajte http://fena.ba/video/1652

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DQQ_T8B_Nlv2JgKC9AbGSMoqQLmsYHHn?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije