Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 12:37 |

Otvorena konferencija o bosanskohercegovačkim znanstvenicama

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 13. travnja (FENA) - Federalna ministrica znanosti i obrazovanja Elvira Dilberović otvorila je u petak u Mostaru dvodnevnu znanstvenu konferenciju ''Bosanskohercegovačke znanstvenice i njihov istraživački rad''.

Na skupu će biti predstavljena 63 rada koji govore o znamenitim bosanskohercegovačkim znanstvenicima.

To su radovi koji tematski obrađuju pitanja obrazovanja žena kroz povijest, njihovog uključivanja u akademske i znanstvene tijekove te doprinos institucionalizaciji znanosti u BiH, kao i pitanje suvremenih tendencija u pozicioniranju žena unutar akademske i znanstvene zajednice.

U svom govoru na otvaranju konferencije ministrica Dilberović kazala je kako su iskustva europskih zemalja pokazala da je udio žena znanstvenica na rukovodećim pozicijama značajno porastao u posljednjih nekoliko desetljeća, ali je još uvijek mnogo manji od njihove zastupljenosti u ukupnom broju zaposlenika u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama.

Dodala je kako je evidentno da znanstvenice, čak i s istim kvalifikacijama, najčešće rade na nižim pozicijama.

Istaknula je kako su zbog toga vlade mnogih zemalja, ali i europskih i američkih sveučilišta, kreirali programe istraživanja i promocije ravnopravnosti žena u akademskom okruženju.

- Uključivanje bosanskohercegovačkih žena u akademski i znanstvenoistraživački rad odvija se po sličnim modelima kao i u drugim europskim zemljama - istaknula je ministrica, naglašavajući kako konferencija predstavlja napor da se kroz prezentirane radove ukaže na doprinos žena razvoju znanosti u BiH te njihov aktualni položaj u akademskoj zajednici i društvu.

Prema njezinim riječima, konačni cilj je realizacija kapitalnog istraživačkom projekta Leksikona nauke u Bosni i Hercegovini, a današnja znanstvena konferencija predstavlja jednu od prethodnih aktivnosti na tom putu.

- Vjerujem da ćemo u suradnji i partnerstvu uspjeti u naporima da svjetlo dana ugleda jedno tako značajno leksikografsko djelo koje će dodatno osvijetliti početke i razvoj znanosti na ovom prostoru - kazala je Dilberović.

Opredjeljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti je da pokaže ravnopravnost žene u svim segmentima društva, istaknula je ministrica, naglasivši kako znanost nema spolnih, etničkih, nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih barijera.

- Hercegovina je uvijek bila plodno tlo za znanstvenoistraživački rad i mislim da Mostar treba afirmaciju znanosti pogotovo među mladom populacijom. Naše opredjeljenje je popularizacija znanosti i priključivanje društvu znanja, a ova konferencija doprinijet će toj misiji - kazala je ministrica.

Konferencija će završiti u subotu, 14. travnja, usvajanjem zaključaka, a Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti izdalo je i Zbornik sažetka radova.

Organizator znanstvenog skup je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' iz Mostara i Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Mostaru se održava znanstvena konferencija Dijete u fokusu- suvremeni izazovi pomažućih profesija

Međunarodna znanstveno konferencija 'Kako zaustaviti depopulaciju ruralnih prostora BiH'

Međunarodna znanstvena konferencija 'Identiteti - kulture - jezici'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom