Kultura     | 12.04.2018. 20:02 |

Predstavljena knjiga 'Beogradski Gajret Osman Đikić'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 12. travnja (FENA) – U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u Mostaru je u četvrtak večer predstavljena knjiga ''Beogradski Gajret Osmah Đikić'', autora dr. Nadira Dacića.

Ova knjiga aktualizira aktivnost i povijesnu ulogu beogradskog Gajreta, koji je imao 689 pitomaca, od kojih je više od 150 žena koje su stekle diplome na raznim fakultetima.

Autor dr. Dacić podsjetio je kako su studenti koji su prošli kroz beogradski Gajret uglavnom bili pripadnici islamske vjere koji su najvećim dijelom bili iz BiH. Među njima su neka značajna imena kao što su: akademik Mehmed Begović, književnici Mehmed Meša Selimović i Zija Dizdarević, Džemal Bijedić, prof.dr. Alija Silajdžić, Avdo Humo, akademik Midhat Begić, dr.Hajrudin Ćurić, akademik Enver Redžić, akademik Midhat Šamić, dr.Safet Mujić i drugi.

Najviše pitomaca Gajreta, dodao je autor, bilo je iz Mostara i to 85, a tek na drugom mjestu je Sarajevo s 39 Gajretovih pitomaca.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof.dr. Elvira Dilberović kazala je kako je intencija federalnog Ministarstva bila upoznati javnost o beogradskom Gajretu i koliko je on uradio upravo u obrazovnju omladine te koliko je sam Osman Đikić uradio kao organizacijski tajnik 1909. vodeći ustanovu Gajret, odnosno jedno kulturno povijesno društvo koje se bavilo stipendiranjem siromašnih učenika.

Kroz te pitomce, podsjetila je ministrica, iznjedreni su budući akademici, pisci, političari i znamenite osoba.

Naglasila je kako je beogradski Gajret također odigrao nemjerljivu ulogu u emancipaciji ženske omladine, izvlačeći je iz siromaštva i podređenog položaja.

 Prof.dr. Husnija Kamberović i prof.dr. Tomislav Išek složili su se kako će se predstavljanjem ove knjige aktuelizirati djelovanje i povijesna uloga Gajreta.

Inače, predstavljanje ove knjige dio je niza aktivnosti koje će biti upriličene u povodu dvodnevne Znanstvene konferencije pod nazivom ''Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad'', koja će biti otvorena sutra u Hotelu ''Mostar'', s početkom u 9:30 sati.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom