Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 18:40 |

Wigemark: Foča ima izuzetan razvojni potencijal

FENA Saopćenje

FOČA, 12. aprila (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, nastavio je, dolaskom u Foču gdje je održana osma javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU, svoje posjete lokalnim zajednicama BiH.

Debate se realizuju u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u 15 opština na području BiH.

- Najviše benefita od evropskih integracija imaće lokalne zajednice u ovoj zemlji i zato smo ovdje da razgovaramo o svim o pitanjima koja su od najvećeg značaja za unapređenje života svih građana Foče, poput ekonomije, obrazovanja, kvalitetne zdravstvene zaštite i rješavanja pitanja nezaposlenosti - izjavio je Wigemark, ukazujući na značajan napredak Opštine Foča, za koju smatra da ima izuzetan razvojni potencijal.

Dodao je da Opština Foča sarađuje sa susjednim opštinama, a njena tradicionalna povezanost sa zemljama regije kao što su Srbija i Crna Gora je od posebne važnosti na evropskom putu zemalja zapadnog Balkana, te napomenuo da se radi o jednoj od najljepših regija ove zemlje.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann naglasila je ulogu lokalnih zajednica i njenih građana na putu evropskih integracija.

- Na putu ka Evropskoj uniji BiH očekuje mnogo promjena, ali ovdje smo da zajednički prođemo proces koji će pospješiti ekonomski rast i poboljšati uslove života svih građana zemlje - istakla je Hohmann.  

Govoreći o iskustvima Crne Gore u procesu pristupanja EU, koordinator Evropske mreže preduzetništva i jedan od eksperata projekta Ljiljana Belada rekla je da građani BiH put ka EU posmatraju kao put razvoja, unapređenja i stvaranja uslova privredne konkurentnosti.

- Lokalne zajednice trebalo bi da budu potpuno posvećene kreiranju pozitivne poslovne klime i razvoju malih i srednjih preduzeća - izjavila je Belada, napominjući da je u BiH prošle godine formirana Evropska mreža preduzetništva.

Učesnici debate su iskoristili priliku da sa ambasadorima, regionalnim i domaćim ekspertima razgovaraju o unapređenju putne infrastrukture, poboljšanju poslovne klime, gradnji industrijskih zona ali i o ujednačavanju uslova rada u javnom i privatnom sektoru.  

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Prezentovani su "ProLocal" - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ, dok je Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo projekt „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru  kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana