Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 17:16 |

Zajednička delegacija EU i NATO-a posjetila Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić primio je danas zajedničku delegaciju Evropske unije i NATO-a, koju su predvodili direktor Direkcije za upravljanje krizama i planiranje u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS – European External Action Service) Gabor Iklody i zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara NATO-a za operacije i planiranje (NATO Deputy Assistant SG Ops) John Manza.

Razgovaralo se o aktivnostima pristupanja BiH Evropskoj uniji i NATO, reformi odbrane, aktivnostima Misije „Althea“, te mogućnostima praktične saradnje EU-NATO-BiH u oblasti odbrane i upravljanja krizama, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Sastanak je održan nakon što je ministrica odbrane Marina Pendeš 9. i 10. aprila ove godine razgovarala u Briselu s Iklodyem i pomoćnikom Generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Alejandrom Alvarogonzalezom, na kojima je iskazano opredjeljenje Ministarstva odbrane BiH za proširenje saradnje sa EU u pitanjima sigurnosti i odbrane, kao i značaj aktivacije MAP-a u procesu euroatlantskih integracija.

Zamjenik ministra Jusić izrazio je zadovoljstvo posjetom visoke EU/NATO delegacije, čime je iskazan značaj institucijama odbrane BiH i zainteresiranost EU i NATO u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji i NATO-u, a posebno nakon usvojene Strategije EU za Zapadni Balkan, u kojoj se ističe prioritet saradnje EU i država Zapadnog Balkana u domenu sigurnosti i migracija.

Tokom sastanka istaknuto je da Bosna i Hercegovina, u skladu sa Sporazumom između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, upućuje pripadnike OS BiH u Misiju mira u Centralnoafričku Republiku, te da  su pripadnici OS BiH učestvovali u mirovnim misijama koje predvodi NATO u Iraku, Misiji ISAF u Afganistanu, kao i da su trenutno pripadnici OS BiH angažovani u Afganistanu u okviru operacije „Odlučna podrška.“

Prema riječima Jusića, to pokazuje da je Bosna i Hercegovina „iz države koja prima sigurnosnu pomoć Međunarodne zajednice, prerasla u državu koja pruža pomoć u izgradnji mira i sigurnosti u svijetu.

Također, Jusić je naglasio značaj usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“ i aktivnosti koje se vode na Planu implementacije ovog dokumenta, kao i značajan napredak u aktivnostima na knjiženju perspektivne vojne imovine.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović je informirao delegaciju EU/NATO o saradnji Ministarstva odbrane BiH i EUFOR-a, te saradnji u okviru NATO integracionog procesa, a istaknuto je da je misija EUFOR-a „Althea“ uspješno vođena i uspješno implementirana stabilizacijska misija.

Iclody i ostali članove EU/NATO delegacije su iskazali punu podršku aktivnostima Ministarstva odbrane BiH i opredjeljenje za nastavak podrške euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez primio veleposlanika i vojne izaslanike Švicarske Konfederacije

Potpisana saradnja MO i OS BiH i vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Podžić na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Briselu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana