Ekonomija     | 12.04.2018. 13:36 |

Nastavak projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. travnja (FENA) – Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH, te imenovala Stručnu komisiju za izradu Strateške studije o procjeni utjecaja na okoliš u vezi s nastavkom ovog istraživanja, koju čine predstavnici federalnih ministarstava okoliša i turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja, energije, rudarstva i industrije, kao i Federalnog zavoda za geologiju.

Pregovori između Vlade i naftne kompanije s ciljem potpisivanja ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na razdoblje od 25 godina prvi put se vrše na ovim prostorima i predstavljaju veliki izazov s kojim će se Vlada Federacije BiH i nadležna ministarstva suočiti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izazov se, prije svega, odnosi na spremnost Vlade Federacije BiH da uđe u pregovore, koji trebaju da osiguraju konkurentnost i održivost, nabolje moguće fiskalne uslove, maksimalnu iskoristivost ležišta uz maksimalno sudjelovanje domaćih resursa, zaštitu životne sredine i standarde zaštite na radu i zdravlja ljudi.

Ukoliko budu pronađena ekonomsko isplativa nalazišta nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi trebao biti realiziran kroz dugo vremensko razdoblje, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne kompanije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo