Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 13:37 |

Sedam lokalnih jedinica opredijeljeno za smanjenje rizika od katastrofa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Analize koje su urađene u proteklom periodu pokazale su da je Bosna i Hercegovina zemlja podložna prirodnim katastrofama, ali i da se one dočekuju prilično nespremno što se pokazalo 2014. godine kada su BiH zahvatile nezapamćene poplave.

Kako se takve štete više ne bi ponavljale važno je djelovati preventivno te osigurati uvezanost među nadležnim nivoima vlasti i jedinicama lokalne samouprave na šta su se predstavnici sedam bh. općina obavezali danas u Sarajevu potpisivanjem Deklaracije o smanjenju rizika od katastrofa.

Ovaj dokument dio je projekta nazvanog "Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH" za čiju realizaciju je Republika Italija osigurala potrebna sredstava, a projekat će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi pojasnio je da projekat Italija finansira s 355.000 eura, a trebao bi imati direktnog uticaja na 460.000 osoba koje žive u sedam bh. lokalnih zajednica (Tuzla, Brčko Distrikt, Doboj, Laktaši, Lukavac, Maglaj i Zvornik).

Ključne aktivnosti projekta su razvijanje procjene strateških kapaciteta i akcionih planova djelovanja, unapređenje entitetskih zakonodavnih okvira civilne zaštite te poboljšanje upravljanja rizicima od katastrofa.

Partneri u ovom projektu su Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta, gradovi Doboj i Tuzla te kantonalne i općinske vlasti i druge agencije.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov podvukao je da se tradicionalnim načinom do sada katastrofama pristupalo nakon što se dogode, ali mnogo jeftinije i efikasnije je da se katastrofama pristupa u okviru preventivnog djelovanja.

Istaknuo je da će u okviru projekata biti razvijen takozvani Sistem za analizu rizika od katastrofa koji omogućava općinama da dođu do informacija o nesrećama prije nego se one dogode i to za područja izložena katastrofama kao što su klizišta, poplave, požari, suše ili zemljotresi.

Šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja pri Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković napomenuo je da se Ministarstvo obavezalo da provodi aktivnosti koje su zacrtane u svjetskom okviru za smanjenje rizika od kastarofa do 2030. godine.

- Cilj nam je da postanemo članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije što podrazumijeva da moramo uložiti dodatne napore u ovoj oblasti. Početkom septembra u BiH dolazi ekspertni tim iz Brisela koji će procijeniti kapacitete civilne zaštite i donijeti odluku da li će BiH postati članica tog mehanizma - pojasnio je Brković.

Pomoćnica direktora FUCZ Enisa Bajrović ocijenila je izuzetno važnim donošenje novog zakona o sistemu zaštite i spašavanja u civilnoj zaštiti koji treba biti usklađen s pravnom stečevinom EU, a time bi se uklonili uočeni nedostaci u postojećem sistemu zaštite i spašavanja.

Načelnik općine Laktaši Ranko Karapetrović istaknuo je da ova općina ima historiju i jakih zemljotresa iz prošlog vijeka, a njih je teže predvidjeti, ali ova općina je u fazi nabavke uređaja koji će pomoći pronalazak unesrećenih ispod ruševina.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da pri civilnoj zaštiti Tuzle imaju Odjeljenje za upravljanje rizicima od katastrofa te veliki geološki tim koji pomaže i drugim općinama, zato je važno povezivanje među općinama, ali i obavještavanje građana o područjima podložnim katastrofama.

Kako je na kraju istaknuto, u Tuzli je 135 kuća bilo pogođeno klizištima 2014. godine, a samo jedna od njih imala je građevinsku dozvolu zbog čega je danas posebno naglašeno da građani trebaju voditi računa o tome gdje kupuju zemlju i na kakvom tlu grade svoje domove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!