Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 13:26 |

Sporazum UIO BiH i SIPA-e o razmjeni podataka neophodnih za provođenje istraga

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. aprila (FENA) – U Banjoj Luci danas je potpisan poseban Memorandum o saradnji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Državne agnecije za istrage i zaštitu (SIPA).

Taj dokument podrazumijeva puno bržu i kvalitetniju razmjenu podataka neophodnih za provođenje istraga u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da je izvršena utaja indirektnih poreza.

UIOBiH će na zahtjev SIPA-e obezbijediti tražene podatke o pravnim subjektima registrovanim u Jedinstvenom registru UIO, za koje SIPA-a provodi određene istražne radnje.

Između ostalog, UIO će dostavljati SIPA-i spisak kompanija koje nisu u zakonskim rokovima izmirile svoje obaveze po osnovu indirektnih poreza, već su ušle u postupak prinudne naplate po osnovu PDV-a, akciza, carine i putarine.

Planirana je i razmjena baze poreskih obveznika rizičnog profila, kao i podaci o podnesenim krivičnim izvještajima, saopćeno je iz UIO.

Memorandumom je uspostavljeno posebno Koordinaciono tijelo u kojem se nalaze službenici UIO-e i SIPA-e, koje će pripremati sadržaj, formu i oblik neophodnih informacija za razmjenu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta