Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 12:04 |

U BiH otvoren prvi od 28 kutaka za roditelje

FENA Saopćenje

ZENICA, 12. aprila (FENA) - Prvi kutak za roditelje, od planiranih 28, otvoren je danas u Zenici u osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić".

Kutak predstavlja jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice i mjesto gdje će roditelji dobijati sve potrebne informacije vezane za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

- Kutak za roditelje je jedan novi model unapređivanja saradnje škole i porodica, prvenstveno porodica djece iz osjetljivih grupa, kao i svih ostalih. Nadamo se da ćemo na ovaj način privući veći broj roditelja u školu i smanjiti napuštanje školovanja - izjavila je stručna savjetnica za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu ZDK-a Amila Herceg Hodzić.

Organizacija Save the Children za kutke je, u sklopu svoj programa jačanja porodica, obezbijedila namještaj i stručnu literaturu za roditelje, a škole zajedno sa roditeljima su slobodne unaprijediti i urediti prostor u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

Kutci se otvaraju u sklopu realizacije projekta "Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome" koji se već treću godinu provodi u BiH i u Srbiji. Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

- Očekujemo da će otvaranje kutka uticati na smanjen broj izostanaka djece iz škole, na veću uključenost roditelja u život i rad škole, a samim tim i na izgradnju socijalne kohezije između škole i zajednice. Pored toga, otvaranje kutaka za roditelje je direktno usmjereno i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja romske djece i porodica, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete bez izuzetka, naročito za djevojčice - istakla je prilikom otvaranja kutka direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić.

Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja organizacija Save the Children provodi od 2017. godine, kao dio šireg projekta sprečavanja napuštanja školovanja, u pet kantona u BiH - Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u tri područja u Srbiji, a do sada je programom obuhvaćeno 3.372 roditelja.

Projektom Save the Children-a je do sada pružena direktna podrška djeci iz osjetljivih grupa kroz užine, prevoz i školski pribor i do sada je obuhvaćeno 1.657 djece u 60 škola u obje zemlje.

Osim direktne materijalne podrške projekat podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijede roditeljske kompetencije. Ova edukacija treba da pomognu roditeljima da pruže odgovarajuću podršku svojoj djeci tokom školovanja, saopćeno je iz Save the Children.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije