Ekonomija     | 12.04.2018. 10:39 |

Pedeset budućih inženjera na praktičnoj edukaciji u GIKIL-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Da su iskustvo i praksa najbolji učitelji obrazovanja uvjerili su se i studenti završnih godina Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su proteklih dana boravili u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac.

Obilazeći pogone najmlađe fabrike u GIKIL-u, fabrike Anhidrida maleinske kiseline (AMK), budući inženjeri imali su priliku da teorijsko znanje koje su stekli tokom nastave potkrijepe i praktičnim.

Rezultat je to potpisanog Sporazuma o saradnji između kompanije GIKIL i Tehnološkog fakulteta Tuzla, koji studentima omogućava sticanje praktičnih iskustava i vještina za oblasti za koja se obrazuju, uključujući i naučno-istraživački rad.

Profesor Ivan Petrić rekao je da je cilj stručnih posjeta povezivanje teorijskih saznanja koje su studenti stekli na nastavnim predmetima Reakcijsko inženjerstvo I, treća godina usmjerenja Hemijsko inženjerstvo i tehnologija i Hemijski reaktori, četvrta godina usmjerenja Hemija i inženjerstvo materijala, sa praksom, kao i upoznavanje sa procesom proizvodnje u fabrici AMK.

- Praktična znanja koja su studenti stekli od velike su koristi za njihov budući poziv, a dodatni cilj nam je da u saradnji sa kompanijama kao što je GIKIL ovakav vid edukacije uvedemo i u naučno-nastavni plan i program, kao obavezan vid obrazovanja za buduće generacije - kazao je Petrić.

Uvođenjem redovne prakse nastavni proces bit će značajno unaprijeđen, jer, kako je istakao i direktor AMK fabrike Ermin Mujkić, na taj način studenti će po završetku obrazovanja biti mnogo spremniji za radna mjesta koja ta industrija nudi, saopćeno je iz GIKIL-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'