Svijet     | 11.04.2018. 21:03 |

Hamas osuđuje Izrael zbog bombardovanja položaja u Gazi

FENA Internet

GAZA/RAMALLAH, 11. aprila (FENA) - Islamistički pokret Hamas, koji vlada palestinskim pojasom Gaze, osudio je u srijedu izraelsko bombardovanje vojnih položaja u priobalnoj enklavi.

- Bombrdovanje odražava  stanje kroz koje Izrael prolazi zbog masovnih antiizraelskih marševa kojima se zahtijeva pravo povratka palestinskih izbjeglica na njihovu zemlju- navodi portparol Hamasa Fawzi Barhoum u izjavi za javnost.

- Otpor će biti štit u suočavanju s okupacijom - kazao je Barhoum.

Dobro obaviješteni izvori u Gazi saopćili su da je izraelska artiljerija pogodila posmatrački položaj istočno od grada Gaze, koji pripada vojnom krilu Hamasa.

U međuvremenu je izraelska vojska potvrdila da je napala brojne vojne položaje Hamasa nakon što je bomba eksplodirala u blizini pogranične ograde kod pojasa Gaze.

Sudeći po saopćenju izraelske vojske, eksplozivna naprava, koja nije izazvala nikakve žrtve, bila je podmetnuta u blizini ograde tokom protestnih mitinga kod granice.

Na hiljade Palestinaca pokrenulo je šestosedmični protest duž granice pojasa Gaze s Izraelom 30. marta. 

U protestima, nazvanim "Veliki marš za povratak", zahtijeva se od Izraela da prizna palestinskim izbjeglicama pravo na povratak na svoju zemlju prije rata iz 1948. godine u kojem je stvorena država Izrael.

Očekuje se da protesti kulminiraju narednog mjeseca, kada Izrael bude obilježavao 70.godišnjicu nezavisnosti, dana  koji Palestinci još nazivaju "naqba" ili "katastrofa".

Deseci Palestinaca ubijeni su u puščanoj vatri izraelske vojske a hiljade su ranjene tokom marševa prema graničnoj ogradi, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Na Kosovu dvije žene ubijene u roku od pet dana

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana