Svijet     | 11.04.2018. 18:56 |

Malki traži od arapskih čelnika da palestinsko pitanje održe u središtu interesa

FENA Internet

RAMALLAH, 11. aprila (FENA) – Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki u srijedu je zatražio od predstojećeg Arapskog samita da zadrži Palestinu na vrhu svoje agende, rekavši da će Palestinci nastaviti da insistiraju na Palestini kao najprioritetnijem pitanju za Arape.

Malki navodi u saopćenju za javnost  da je Palestina zatražila od samita da imenuje svoj skup kao samit podrške Jerusalemu, ali da nije dobio nikakvog odgovora ni dvije sedmice nakon što je uputio zahtjev. 

- Sarađivat ćemo s ministarstvom vanjskih poslova i izbjeglica i s našim misijama u Arapskoj ligi i u Rijadu kako bismo učinili palestinsko pitanje vodećim arapskim pitanjem i ključnom temom Arapske lige i njenih država članica, posebno otkako neke strane zemlje, uključujući  Sjedinjene Države, posmatraju kako će se samit odvijati i kakvi  će biti zaključci u nedjelju - kazao je šef palestinske diplomatije.

Malki je izjavio da se samit održava u odsustvu bilo kakvog istinskog napretka u palestinskom pitanju. Nasuprot tome, brojna nova dešavanja, koja uglavnom inicira američka administracija, zakomplicirala su palestinsko pitanje.

 - Arapski samit održat će se uz zvuke ratnih doboša u Siriji i u svjetlu američkih i evropskih prijetnji bombardovanjem Damaska pod krinkom odgovora na navode o hemijskom napadu u sirijskom gradu Douma, navoda koji još nije istražila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, kao da hemijski napad opravdava napad konvencionalnim oružjem koji će razoriti dijelove Damaska i u kome će biti ubijeni deseci, ako ne i stotine nevinih sirijskih civila - izjavio Malki.

Kazao je da će, uprkos tome, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova nastaviti da priprema rezolucije o Palestini koje bi trebao usvojiti Arapski samit, "čak iako unaprijed znamo da, nažalost, većina tih rezolucija koje usvoje arapski čelnici ostaju mrtvo slovo na papiru i nikada ih ne provedu niti primjene zemlje koje ih usvoje", prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'