Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 14:56 |

Privrednici u RS-u stipendiraju deficitarna zanimanja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 10.aprila (FENA) - Privrednici u RS-u iskazali su spremnost da stipendiraju deficitarna zanimanja - istaknuto je danas na sastanku pomoćnice entitetskog ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmile Kocić- Ćućić s predsjednicima aktiva direktora srednjih škola te predstavnicima realnog sektora.

Ona je navela da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da škole plan upisa usklade s brojem učenika koji završavaju deveti razred i potrebama tržišta rada na nivou jedinice lokalne samouprave.

Pozdravljene su aktivnosti Ministarstva na promociji zanimanja na nedavno održanom sajmu u Prijedoru, koji je okupio 10.000 učesnika - učenika osnovnih i srednjih škola i veliki broj privrednika koji su pokazali spremnost da otvore vrata svojih firmi za učenike u smislu promocije zanimanja, ali i obavljanja učeničke prakse.

Na sastanku je ukazano na potrebu veće promocije zanimanja na nivou lokalnih zajednica i istaknuti su dobri primjeri ovih aktivnosti na području zvorničke, bijeljinske, dobojske i prijedorske regije. 

Konstatovano je i da u ovoj školskoj godini deveti razred završavaju 10.272 učenika, a da je Prijedlogom plana upisa predviđeno 959 mjesta više zbog učenika koji, kako je saopćeno, u pograničnim dijelova RS-a dolaze iz Federacije BiH i Srbije.

Prema uporednoj analizi realizacije plana upisa u prošloj i plana upisa za školsku 2018./2019. godinu, evidentno je da je planiran upisa u zanimanja trećeg stepena veći za 4,3 posto.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana