Ekonomija     | 10.04.2018. 14:41 |

Čović i Vučić očekuju veću trgovinsku razmjenu između dvije zemlje

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazili su u utorak u Mostaru očekivanje da trgovinska razmjena između BiH i Srbije do kraja godine premaši iznos od dvije milijarde eura.

Prilikom obilaska štandova na Međunarodnom sajmu gospodarstva, Vučić je izjavio novinarima kako se raduje povećanju izvoza u BiH, kao i povećanju uvoza iz BiH što je, kako je kazao, uzajamni poticaj koji donosi mnogo radnih mjesta.

- Svake godine imamo za po 200 milijuna veću trgovinsku razmjenu - kazao je Vučić.

Dodao je kako očekuje da trgovinska razmjena između dvije zemlje do kraja godine dostigne iznos od dvije milijarde eura.

- To su za nas veliki uspjesi i dobre stvari. Ako budemo o razmišljali o ljudima i njihovim sudbinama uvjeren sam da ćemo sačuvati i mir i stabilnost što je najvažnije i što je osnovi uvjet da bismo mogli govoriti o gospodarskoj suradnji - ustvrdio je Vučić.

Upitan hoće li biti formirano jedinstveno ekonomsko regionalno tržište, kazao je kako vjeruje da će se u budućnosti postići dogovor.

- Naš je prijedlog da idemo dalje, odnosno da ujednačavamo poreske stope, kao i sve druge fiskalne i parafiskalne namete i slično - naglasio je srbijanski predsjednik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH zahvalio je Vučiću na, kako je kazao, intenzivnoj komunikaciji da se naprave odnosi u BiH koji omogućavaju njezin europski put.

- Najbolji način da to uradimo jeste ekonomska suradnja - kazao je Čović.

Poručio je kako su tvrtke koje su na sajam došle iz Srbije dale dodatni poticaj da se ovogodišnji sajam može nazvati najbolje organiziranim i najposjećenijim do sada.

- Vjerujem da će on otvoriti mnoštvo mogućnosti. Uz to, duboku vjerujem da razmjena od blizu dvije milijarde eura između BiH i Republike Srbije može uvelike biti nadmašena upravo kroz ovakve manifestacije - kazao je Čović.

Čović nije želio komentirati nedolazak bošnjačkog političkog vrha u Mostar, kazavši kako je su otvaranju sajma nazočile stotine bošnjačkih dužnosnika sa svih razina vlasti.

- Istina, iz nekih razloga, nema onih koji se možda prepoznaju kao dominanti predstavnici Bošnjaka , ali to ćete morati njih pitati - kazao je Čović, dodavši kako su svi bili pozvani na otvaranje te da vjeruje da će doći sutra ili prekosutra, kada bude manja gužva.

Komentirajući pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je ustvrdio kako treba učiniti sve da se stvori ambijent za rješavanje tog problema kako bi legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda bili izabrani na sve administrativne razine vlasti, kako to zahtjeva odluka Ustavnog suda.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što će privrednici iz tog entiteta na sajmu predstaviti svoje mogućnosti i dostignuća te da vjeruje da razgovori o ekonomiji najbolje povezuju ljude i regije što je, kako ja kazao, i poruka mostarskog sajma.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Visoka razina kakvoća vinskih uzoraka pristiglih na Međunarodni sajam gospodarstva

Vučić optužio zapad da u Srbiji želi uspostaviti marionetski režim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo