Najave     | 10.04.2018. 13:41 |

Mostar domaćin 4. nefrološkog kongresa mediteranskih zemalja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. aprila (FENA) - Četvrti mediteranski nefrološki kongres održat će se od 20. do 22. aprila u Mostaru, a okupit će istaknute stručnjake iz BiH, Hrvatske, Italije, Turske, Grčke, Albanije, Španije, Crne Gore, Tunisa, Slovenije, Libije i Alžira.

Ovo je najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplatacione medicine, a organiziacija skupa najbolje je priznanje nefrolozima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Organizacionog i naučnog odbora Kongresa.

Predsjednica Kongresa prof. dr. Halima Resić istakla je kako će predavanja tretirati teme iz oblasti transplantacione medicine, dijalize i nefrologije, što je od neprocjenjivog značaja za nefrologe u BiH jer će se obrađivati svi problemi i izazovi sa kojima se ljekari susreću u svakodnevnom radu.

"Naučni i Organizacioni odbor Kongresa uradio je sve pripreme za održavanje ovog značajnog događaja, te su delegirane teme birane u skladu sa postojećim nefrološkim, transplantacionim i dijaliznim problemima i tokovima. U okviru sesija neizostavan je interaktivni dio, u kojem će učesnici međusobno razmjeniti postojeća iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju", istakla je Resić.

Predsjednica Naučnog odbora Kongresa prof. dr. Enisa Mešić kazala je da organizacijom 4. nefrološkog kongresa mediteranskih zemalja nefrolozi još jednom pokazuju da u medicini nema granica i da su svi posvećeni zajedničkom cilju, a to je unaprjeđenje zdravlja i liječenja stanovnika naše regije.

"Mediteran, jedna od najvažnijih geopolitičkih i civilizacijskih regija u svijetu, prepuna je sličnosti i različitosti u svemu, pa tako i u medicini i uspjehu u liječenju bubrežnih bolesnika. Nadamo se da će četvrti susret mediteranskih nefrologa donijeti kvalitetne prijedloge za unapređenje liječenja bubrežnih bolesnika, naročito u oblasti bubrežne transplantacije i oblasti nefrologije u stanjima prirodnih i humanih katastrofa", istakla je Mešić.

S obzirom na porast dijaliznih pacijenata u BiH, Kongres je od neprocjenjivog značaja za razvoj ove grane medicine u našoj zemlji, navode organizatori.

Naučni skup održava se uz podršku Svjetskog i Evropskog udruženja nefrologa.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Simpozij „Novosti u gastroenterologiji“ danas u Mostaru

Nobelova nagrada za medicinu ide naučnicima koji stoje iza mRNA Covid vakcine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo