Kultura     | 10.04.2018. 13:07 |

Filmovi iz regije među najbrojnijim na filmskom festivalu LET’S CEE 2018.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - "Opasno dobri filmovi" moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE koji će od 13. do 22. aprila biti održan u Grazu, Villachu i prvi put u Salzburgu, a tokom kojeg će biti prikazana čak 162 višestruko nagrađivana filma te biti održano 140 premijera. Među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz srednje i istočne Europe bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

Bosnu i Hercegovinu će na festivalu predstavljati: "Undercovered" autorica Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović Čorić, "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića i izvan konkurencije će biti prikazan kratki film "Ružičasti slon" Ade Hasanovića.

Osim projekcija filmova iz regije, ovogodišnje izdanje festivala LET'S CEE donosi i nove rekorde - ne samo da je povećan broj prikazivanja, već i broj inozemnih gostiju među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta.

Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. aprila na svečanoj dodjeli. Međutim, već se zna za dva dobitnika: Kira Muratova i Márta Mészáros. Ove dvije legendarne predstavnice istočnoeuropske kinematografije primit će Nagradu za životno djelo filmskog festivala LET’S CEE. Nekonformistička ukrajinska scenaristica i redateljica Kira Muratova je do danas jedna od najvažnijih protagonistica ruskog filma, dok je s druge strane Márta Mészáros velika dama mađarske kinematografije – obje se smatraju pionirima europske kinematografije. Mészáros je također prva žena koja je snimila dugometražni film u Mađarskoj, ali i prva koja je osvojila Zlatnog medvjeda.

Ostali kandidati ulaze u konkurenciju za osvajanje drugih novčanih nagrada i priznanja. Partner festivala Cineplexx dodjeljuje jednu od glavnih nagrada, a to je Nagrada za distribuciju u Cineplexxu u iznosu od 20.000 eura za jedan film iz Kategorije dugometražnog filma ili Kategorije obećavajućih debitanata.

Osim ovog priznanja, najbolji filmovi će i ove godine osvojiti vrijedne novčane nagrade: Nagrada Danny Lerner u iznosu od 55.000 eura (od kojih 50.000 u uslugama) za najbolji film u Kategoriji dugometražnog filma, koji je donirao filmski studio Nu Boyana; Nagrada VdFS u iznosu od 1.500 eura za najbolji kratki film i Međunarodna nagrada UNIQA (također 1.500 eura) za najbolji film u Kategoriji obećavajućih debitanata. Novi sponzor filmskog festivala LET’S CEE, Western Union International Bank donira dvije nagrade publike (za dugi i kratki film) od po 1.000 eura. 

Osim standardnog programa festivala, bit će održani i Dani industrije: Ključni faktori za uspjeh u filmskom svijetu na kojima će sudjelovati vrhunski austrijski i strani govornici iz svijeta filma.

Dvanaest visoko-kvalitetnih prezentacija, dva uzbudljiva okrugla stola, niz kratkih video predstavljanja projekata i još mnogo drugih događaja, dio su drugog izdanja Dana industrije LET’S CEE koji će biti održani od 19. do 21. aprila u Beču.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo