Kultura     | 10.04.2018. 10:39 |

Kalinić: Na okupljanju povodom Marša za nauku želimo čuti glas mladih

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Marš za nauku globalni je pokret koji predstavlja zajednički pokušaj naučnika i naučnica da na globalnom nivou odbrane ključnu ulogu koju nauka ima za društvo – zdravlje, sigurnost, ekonomiju i politiku, da afirmišu kritičko mišljenje, te politiku koja se zasniva na činjenicama i argumentima.

Piše: Nermina Omerbegović

Prošle godine Marš za nauku po prvi put je održan i u Bosni i Hercegovini u organizaciji bloga Quantum of Science koji vodi Jelena Kalinić. Marš za nauku održava se i ove godine, ali kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini termin održavanja je pomjeren pa će se održati 14. a ne 22. aprila.

O drugom maršu za nauku za Fenu je govorila Jelena Kalinić, potpredsjednica Društva za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet".

Kalinić ističe da će i se ove godine u Sarajevu održati događaj nazvan „Marš za nauku“ koji je prvi put organizovan 22. aprila 2017. Tada je širom svijeta ukupno preko milion ljudi na oko 600 lokacija marširalo u protestnim šetnjama za nauku, protestujući protiv nedovoljnog ulaganja u nauku, politika koje nisu zasnovane na naučnim činjenicama, protiv ksenofobije i za bolji položaj naučnika u društvu.

Ove godine, organizatori glavnog marša, onog u Washingtonu DC, odlučili su pomjeriti događaj malo ranije, na 14. april.

- Osim te promjene na globalnom nivou, postoje male promjene i na našem, lokalnom nivou. Prošle godine je organizator marša bila neformalna skupina građana, dok ove godine na malo okupljanje poziva novoosnovano i mlado udruženje građana koje smo nazvali Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“, prema naslovu jedne knjige akademika prof. dr. Ljubomira Berberovića - kaže Kalinić.

Ona dodaje da ove godine neće održati protestna šetnju nego će biti upriličeno okupljanje u pubu Blind Tiger kako bi se razgovaralo o nauci, te da je ovaj vid druženja bilo nešto lakše organizirati, s obzirom da je pomjeranja globalnog marša na 14. april objavljeno tek prije nekoliko dana.

- To znači da će ovaj događaj možda okupiti nešto manji broj ljudi, ali i da će druženje biti intimnije i da ćemo moći čuti više stvari i diskutovati. Sam događaj je smišljen prema sličnoj seriji događaja koji se već duže vrijeme odvijaju u Hrvatskoj, „Skeptici u pubu“. „Skeptici“ su inače prijatelji našeg udruženja i često komuniciramo i raspravljamo o problemima naučne zajednice u našem regionu te pitanjima iz oblasti različitih prirodnih nauka. Posebno prisan i prijateljski odnos imamo sa Sašom Cecijem, fizičarem sa Instituta „Ruđer Bošković“ i voditeljem emisije „Treći element“ na HRT3.  Možda ovaj „Marš u pubu“ preraste u tradiciju, pokušaćemo s vremena na vrijeme organizirati javna predavanja i diskusije o nauci i njenoj važnosti u modernom društvu - kaže Kalinić.

Jelena Kalinić dodaje da se okupljanje neće svesti na sjedenje u pubu, nego da će to biti prilika da se da riječ mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima da ispričaju svoje viđenje problematike obrazovnog sistema u sferi prirodnih nauka kod nas te daju svoja razmišljanja na temu važnosti nauke i opasnosti pseudonauke i antinauke u našem društvu.

- Ovo je jako bitno s obzirom da je naša zemlja ove godine prvi put učestvovala u PISA testiranju. Nažalost, očekujemo ispodprosječne rezultate testiranja, ali treba imati na umu da PISA ne testira učenike i njihovo znanje, nego države i njihov ekonomski i socijalni napredak. Sve ono što je pogrešno rađeno proteklih godina, posebno gušenje racionalne misli, marginalizacija prirodnih nauka u obrazovanju i ulaganjima u naučna istraživanja i obrazovanje imaće uticaja na rezultate PISA testiranja - kaže.

Jelena Kalinić  ističe da su na ovo okupljanje pozvani i nastavnici da  pričaju o svojim iskustvima, o načinima na koje se snalaze kako bi učenike zainteresirali za nauku.

- Zapravo, mi kao organizatori nećemo pričati, samo ćemo moderirati, a glavne teme ovog okupljanja će biti nauka i obrazovanje te opasnosti anitinaučnih stavova. Želimo da se čuje glas mladih, onih koji dolaze i koji će nas zamijeniti, njihova očekivanja u budućnosti, njihovi problemi i kritike - kaže Jelena Kalinić, potpredsjednica Društva za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet".Okupljanje je planirano  za 14. april u pubu Blind Tiger, ulica Dalmatinska 2, sa početkom u 15 sati.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Naučno novinarstvo - Put Jelene Kalinić ka popularizaciji nauke (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana