Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 17:16 |

Vučić i Čović ukazali na odličnu ekonomsku suradnju između BiH i Srbije

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 9. travnja (FENA) – Srbijanski predsjednik Aleksandar Vućić izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako očekuje da će budući odnosi između Srba, Hrvata i Bošnjaka biti bolji, a ne lošiji te da će Srbija poštovati BiH kao što je to uvijek činila.

-  Dat ćemo se od sebe da u miru i dobrim odnosima gradimo što bolju ekonomsku suradnju između dvije zemlje - kazao je Vučić, naglasivši pri tome kako je u ekonomskom smislu postignut ogroman napredak koji je dobar i za Srbiju i za BiH.  

 Dodao je kako, uz inače, bezbroj problema koje BiH i Srbija imaju u političkim odnosima, a koje pokušavaju da riješe, u regiji nema zemalja koje imaju brži rast ni u trgovinskoj razmjeni, ni u ekonomskoj suradnji od Srbije i BiH.

- U 2017. imali smo za 13,9 posto veću trgovinsku razmjenu između BiH i Srbije, a tisuće ljudi od toga žive. Dakle, naša trgovinska razmjena je milijardu i 726 milijuna eura. Kada se to usporedi s ranijem razdobljem, onda je jasno da smo od 2005 godine udvostručili našu trgovinsku razmjenu - kazao je Vučić novinarima nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Ćovićem.  

Ustvrdio je kako je na sastanku bilo riječi i o tome kako dvije zemlje u narednom razdoblju mogu raditi i surađivati, dodavši kako je mostarski sajam izvanredna prilika za to, te da će na njemu nastupiti preko 60 tvrtki iz Srbije.  

- Hvala Draganu (Čoviću) što nas je pozvao da budemo zemlja partner. Svojim angažmanom smo dokazali koliko nam je stalo do toga. Želim da pozovem sve Mostarce i  Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju i da je posjete, kao što sve Srbe pozivam da posjete Hercegovinu, cijela je prelijepa – kazao je srbijanski predsjednik, zahvalivši Čoviću na pozivu da Srbija bude zemlja partner mostarskog sajma, kao i Mostarcima na gostoprimstvu.

 Vučić je istaknuo je kako je s hrvatskim članom Predsjedništva BiH razgovarao i odnosima između dvije zemlje, ocijenivši kako je važno i potrebno da se prevladaju mnoge stvari iz prošlost, ali da to ne bude samo prazno slovo na papru, nego da svi gledaju u budućnost i surađuju.  

 Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Ćović zahvalio je Vučiću na dolasku u Mostar, kazavši kako je na sastanku razgovarano o suradnji između hrvatskog i srpskog naroda i otvorenim pitanjima između Srbije i BiH.

Naglasio je kako je zajednički cilj riješiti sva otvorena pitanja između BiH i Srbije.

- Ne samo granična pitanja, nego i mnogo druge stvari koje možemo zajednički unaprijediti. Čini mi se da idemo dobrim putem. Vjerujem da će ovo biti prigoda da se gospodarska suradnja značajno unaprijedi, s obzirom da je veliki broj tvrtki iz Srbije i BiH došao na sajam. To će biti šansa da osmišljamo ekonomsku budućnost zajedno - kazao je Čović, koji smatra kako se suradnja i robna razmjena između dvije zemlje može podići na veću razinu i da će u tome uvelike pomoći i mostarski sajam.

        

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Čović čestitao izbornu pobjedu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana