Svijet     | 09.04.2018. 16:34 |

Mattis: Sjedinjene Države ne odbacuju mogućnost vojne akcije protiv Sirije

FENA Internet

WASHINGTON,  9. aprila (FENA) - Američki ministar odbrane James Mattis nije odbacio mogućnost pokretanja zračnih udara protiv Sirije u odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem na grad Douma pod kontrolom militanata.

Obraćajući se novinarima, Mattis je izjavio da "mi nećemo odbaciti ništa upravo sada" nakon što je upitan razmatra li pokretanje zračnih udara protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada.

 - Prvo što trebamo razmotriti je zašto se još koristi hemijsko oružje. Rusija je bila okvirni garant uklanjanja hemijskog oružja, i putem saradnje s našim saveznicima i partnerima, od NATO-a do Katara, mi ćemo se baviti tim pitanjem - kazao jer Mattis.

Subotnji navodni napad u Doumi, u enklavi Istočna Guta, desio se u vrijeme dok su vladine snage zaključivale operaciju oslobađanja kompletne regije od militanata. O navodnom napadu hemijskim oružjem prvo su javili Bijeli šljemovi, konteroverzna grupa optuživana za veze s teroristima.

Nakon tog izvještaja, dva izraelska borbena aviona napala su sirijsku zrakoplovnu bazu u Homsu u nedjelju navečer, sudeći po ruskoj i libanskoj vojsci. Izraelski avioni ispalili su osam projektila, od kojih je pet presretnuto, saopćila je ruska vojska. 

Izraelski napad uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio sirijsku vladu da će biti posljedica navodnog napada, prenosi Russia Today.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo