Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 10.04.2018. 11:55 |

Otvoren 'Međunarodni sajam gospodarstva' (kraća verzija)

FENA

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je ovogodišnji izdanje Međunarodnog sajam gospodarstva, koje će se do 14. travnja održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

- U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo Bosne i Hercegovine, već centar cijele regije - kazao je Vučić na svečanosti otvaranja.

Dodao je kako se samo suradnjom mogu ispraviti pogreške i gluposti iz prošlosti.

- Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom - istaknuo je Vučić.

Istaknuo je kako granice u ekonomiji predstavljaju nepotreban balast zbog čega se treba raditi na izgradnji zajedničkog jedinstvenog tržišta u regiji.

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na sajmu se predstavlja 60 srbijanskih tvrtki iz svih gospodarskih sektora na više od 900 metara četvornih izložbenog prostora.

Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

Uz Srbiju ove godine na sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Međunarodnu konferenciju 'EU perspektive za BiH - iskustva RH' na Mostarskom sajmu

Četrnaest dana do početka Mostarskog sajma, sajamski kapaciteti odavno popunjeni

Konferencija za novinare Mostarskog sajma

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!