Bosna i Hercegovina     | 07.04.2018. 18:29 |

U Zenici obilježena 5. godišnjica Demokratske fronte

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Radnom sjednicom Glavnog odbora Demokratske fronte danas je u Zenici obilježena 5. godišnjica osnivanja te stranke.

Predsjednik DF-a Željko Komšić podsjetio je da je u tom periodu bilo i uspona i padova u radu stranke, ali da je glavni cilj ipak postignut, a to je da je u ovom trenutku Demokratska fronta relevantan faktor u mozaiku bosankohercegovačkih političkih stranaka.

Podsjetio je na činjenicu da je 2014. Demokratska fronta praktično sačuvala ideju socijaldemokratije i ljevice u Bosni i Hercegovini, koja je bila do kraja iskompromitovana.

Govoreći o aktuelnoj situaciji i udarima sa svih strana na Bosnu i Hercegovinu i težnji ka njenoj trajnoj podjeli, Komšić je naglasio da je to trenutak kada je ovoj zemlji potrebna stranka poput Demokratske fronte, "za šta smo spremni ići do kraja bez obzira koliko to hrabrosti i odlučnosti zahtijevalo".

Demokratska fronta još nema kapaciteta da tu borbu vodi sama, pa je i danas na sjednici Glavnog odbora, uz određenje sugestije, usvojen Sporazum za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u Bosni i Hercegovini.

Članovi Glavnog odbora upoznati su i sa tokom pregovora sa Socijaldemokratskom partijom i Građanskim savezom o zajedničkom djelovanju u Republici Srpskoj i postizanju sporazuma o postizbornoj saradnji. U tom kontekstu prezentirana je ideja o formiranju Savjeta ujedinjene ljevice.

Bilo bi to tijelo koje bi davalo podršku (političku, intelektualnu, medijsku) ideji procesa zajedničkog nastupa na predstojećim izborima lijevo-građanskih stranaka, a krajnji cilj je ujedinjenje svih tih opcija od čega Demokratska fronta neće odustati.

Glavni odbor je danas usvojio i Izvještaj o provedenim unutastranačkim izborima, saopćeno je iz DF-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo