Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 15:38 |

Bojić čestitao Svjetski dan Roma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić u povodu 8. aprila, Svjetskog dana Roma uputio je čestitku svim Romima BiH.

Naglasio je da je vrlo važno stvarati preduvjete da sve relevantne institucije intenziviraju aktivnosti da bi unaprijedili i poboljšali uvjete života ove manjinske zajednice u BiH, osigurali veći procent zapošljavanja Roma, pružili im bolje uvjete stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Inače, Svjetski dan Roma, 8. april, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Službenom himnom proglašena je poznata romska pjesma "Gelem, Gelem" ("Idem, idem"), saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'