Kultura     | 06.04.2018. 10:19 |

U Galeriji 'Aluminij' izložba Antuna Masle

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - U sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, u Galeriji 'Aluminij' u Mostaru 12. travnja u 19 sati bit će upriličena izložba Antuna Masle.

Na izložbi će biti predstavljeno 38 djela tog dubrovačkog slikara i jedinstvenog stvaratelja, preminulog prije pola stoljeća.

"Maslinu izložbu, imena Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci, postavljamo u suorganizaciji Mostarskoga proljeća, DLJI i Galerije Aluminij. Prepoznatljiva je po njegovu osebujnomu, samosvojnomu stilom, tako složenoga i dubokog slikarstva, a opet tako nalik pojednostavljenoj infantilističkoj zaigranosti na platnu", istaknuo je, uz ostalo, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, dok počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović dodaje kako su u Matici silno ponosni što će se DLJI, s kojima surađuju puna dva desetljeća, ove godine u Mostaru predstaviti izložbom ovoga kultnog hrvatskog umjetnika.

Postavljanje mostarske izložbe, koju će otvoriti federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, pomogli su: Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat RH u Mostaru, Croatia osiguranje, Importanne Dubrovnik i Aluminij d.d. Mostar.

Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu, pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Prve je likovne poduke dobio od Koste Strajnića, a prvi je put izlagao kao osamnaestogodišnjak, u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vladimira Becića, a prvu je samostalnu izložbu priredio 1952. godine, u Dubrovniku. Dvije godine poslije, oženio se i u braku s Milom Grbešić dobio kćeri Brigitu i Dolores. U razdoblju od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi s Đurom Pulitikom, a izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u... Posljednje dvije godine života borio se s teškom bolešću, a premda je preminuo prije 48. rođendana, ostavio je iznimno velik slikarski opus. Njegova je monografija, autorski rad dr. Karamana, objavljena 1986. godine, a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.

Izložba će ostati otvorena do 11. svibnja, priopćeno je iz Galerije 'Aluminij'.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!