Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 16:05 |

Velika ekološka akcija u saradnji Općine Centar i Muftijstva sarajevskog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - U okviru projekta "Mreža mladih" kojeg je pokrenulo Muftijstvo sarajevsko u aprilu je, između ostalih, na području općine Centar planirana velika eko akcija čišćenja i uređenja korita i okoline Koševskog i potoka Sušica.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić podržao je tu ideju i stoga je ugostio sekretara Muftijstva sarajevskog Rijada Delića i sa njim razgovarao o detaljima najavljene akcije u Centru pod sloganom "Za našu lokalnu zajednicu bez otpada".

Ajnadžić je kazao da odziv na tu ekološku akciju koja donosi dobrobit svima nama treba biti što masovniji.

- Stoga ćemo pokušati animirati što veći broj građana da se priključe eko akciji. Također, namjeravam kao načelnik angažirati članove mjesnih štabova civilne zaštite dok će Služba za civilnu zaštitu Općine Centar pružiti tehničku podršku organizaciji akcije. S obzirom da će akcija biti provedena u suradnji naše općine i Muftijstva sarajevskog pozivam i predstavnike ostalih vjerskih zajednica da se priključe toj akciji jer treba da radimo zajedno kao što i živimo zajedno - objasnio je.

Muftijstvo sarajevsko pokrenulo je početkom 2017. godine projekt "Mreže mladih", s ciljem uvezivanja mladih kao i koordinaciju njihovih aktivnosti u svim džematima na svom području. Nakon samo nekoliko mjeseci formirana je velika i snažna mreža koja danas broji 500 koordinatora i nekoliko hiljada mladih uzrasta od 15 do 25 godina.

Sekretar Muftijstva sarajevskog Rijad Delić kaže da projekt "Mreže mladih" (kojeg vodi muftija sarajevski Enes Ljevaković) uključuje 250 džemata u 20 općina.

- Njegov osnovni cilj je društveno angažiranje mladih od 15 do 25 godina, koji nemaju u svakodnevnom životu nekih posebnih aktivnosti. Stoga se trudimo da ih na neki način usmjerimo, da rade na društveno korisnim projektima od značaja za lokalnu zajednicu. Osim spomenutog eko projekta, sa načelnikom Ajnadžićem dogovoreno je i da Općina Centar podrži organizaciju "Omladinskih susreta" koji će biti održani u Domu mladih na Skenderiji - kazao je Delić, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Muftijstvo sarajevsko upozorava: Na profilima društvenih mreža je lažni identitet muftije Grabusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana