Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:25 |

Čampara: Heroji kao što je Samir Mišić ne smiju biti zaboravljeni (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Heroji kao što je Samir Mišić ne smiju biti zaboravljeni i moraju vječno živjeti u sjećanju, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara sa obilježavanja godišnjice ubistva Mišića i odbrane Centra za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

- Spomen-obilježje za Samira Mišića treba biti podsjetnik našim mladim polaznicima Policijske akademije da su na tom mjestu srpski policajci ubili učenika drugog razreda - istakao je Čampara.

Naglasio je da je to i podsjetnik na hrabrost učenika i direktora škole koji su pružili otpor Specijalnoj jedinici i pripadnicima 49. brigade JNA.

- U toj nepravednoj borbi koja je trajala do večernjih sati pokazali su kakvu su žrtvu spremni podnijeti da bismo mi imali budućnost. Zato u njihovu čast ne smijemo dopustiti da nam izblijede sjećanja - poručio je Čampara koji je cvijeće na spomen-obilježje položio, i počast odao, sa majkom Samira Mičića.

Direktor Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević je naveo da je Mišić, zajedno sa svojim kolegama i profesorima, braneći Centar branio univerzalne ljudske vrijednosti, pravo na suživot, slobodu i dostojanstvo.

- Posthumno je nagrađen 'Zlatnom policijskom značkom' u znak priznanja za hrabrost i lični primjer ispoljen u odbrani Centra - istakao je Beširević.

Naglasio je da nikada ne smije biti zaboravljena izgubljena mladost kao simbol opkoljenog Sarajeva i borbe za Bosnu i Hercegovinu.

Samirova majka Safa Mišić je istakla da je bol ista kao i 5. aprila prije 26. godina.

- Nikada se to ne može zaboraviti - navela je Mišić te dodala da priznanje 'Zlatna policijska značka' govori o posebnosti i požrtvovanosti njenog sina.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić bio je učenik i pripadnik 20. klase Srednje policijske škole.

Pogledajte http://fena.ba/video/1619

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fsRF51HaeRyOKI7Bik5HPX1ok6psGPRO?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!