Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 11:19 |

Nebojša Antonić sporazumno priznao krivicu za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Optuženi Nebojša Antonić sporazumno je priznao krivicu za produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Nebojša Antonić, rođen 1969. godine u Banjoj Luci, državljanin BiH, osnivač, vlasnik i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnoj osobi „Antonić trade“ d.o.o. Trn Laktaši, zaključio je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom Nebojši Antoniću kao glavnu kaznu,  kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 70.000,00 KM, koju  će optuženi uplatiti u roku od mjesec dana od dana pravosnažnosti presude.

Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist od 1.089.630,72 KM, čije je prethodno obezbjeđenje bilo tužilački uslov za sklapanje sporazuma. Nezakonita korist bit će trajno oduzeta s bankovnog računa na kojem se navedena sredstva u punom iznosu nalaze kao privremeno oduzeta - zaplijenjena po rješenju Suda BiH, a koja je mjera privremenog oduzimanja - zapljene izvršena nakon što je uplatu navedenih sredstava, kao tužilački uslov za zaključenje sporazuma o priznanju krivice, optuženi Nebojša Antonić dobrovoljno izvršio na bankovni račun i saglasio se sa njihovim privremenim oduzimanjem.

Predložena kazna je u skladu s ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Nebojša Antonić se tereti da je u svojstvu osnivača, vlasnika i direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Antonić trade“ d.o.o. Trn Laktaši, od januara 2008. do 30. juna 2011. godine, prikazao u poslovnim knjigama i PDV prijavama pravne osobe „Antonić trade“ d.o.o. Trn Laktaši da je stupala u poslovne odnose sa više pravnih osoba te u navedenom periodu pravnim osobama ispostavio fakture fiktivnog prometa, iako stvarnog prometa robe s tim preduzećima nije bilo, te je na taj način izbjegao prikazivanje, obračun, prijavljivanje i plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga u iznosu od 1.089.630,72 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Tim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem,  bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka od 1.606,76 KM,  koji se sastoje od troškova vještačenja, kao i drugih troškova koje će, u zavisnosti od složenosti postupka, odrediti Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Podignuta optužnica protiv uposlenika Tužiteljstva BiH zbog koruptivnog kaznenog djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo