Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 10:28 |

Optuženi Mirkić sporazumno priznao krivnju za neovlašteni promet oružjem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Optuženi u predmetu kodnog naziva „Kalibar“ Petar Mirkić sporazumno je priznao krivicu. Predložena je kazna zatvora i svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

Optuženi Petar Mirkić, rođen 1973. godine u Donauwoerthu, Njemačka, ranije osuđivan, državljanin BiH, u potpunosti je priznao krivicu za počinjeno krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, a sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH, te u prisustvu svog advokata zaključio sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Optuženi je priznao krivicu da je kao pripadnik organizovane grupe posredovao u međunarodnom prometu oružja i vršio neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima  i automatskih puški, zaostalih iz rata u BiH, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu, a koje oružje bi bilo preuzimano na području BiH te ilegalnim kanalima krijumčareno na područje R Austrije.

Sporazumnim priznanjem Tužilaštvo za optuženog predlaže izricanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 13 mjeseci. Također, optuženom se predlaže izricanje mjere sigurnosti oduzimanje predmeta korištenih u izvršenju predmetnog krivičnog djela, među kojima su mobilni telefon, kao i puščani meci raznih kalibara.

Predložena kazna je u skladu sa krivičnom praksom za navedena krivična djela i adekvatna je odgovornosti i učešću optuženog u navedenom krivičnom djelu.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi se obavezao da će svjedočiti o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju krivičnih djela iz optužnice koji su mu poznati, kao i o krivičnim djelima u kojima je sam učestvovao.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao odgovornost za počinjeno krivično djelo te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju mu na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo