Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 18:17 |

Pendeš razgovarala s delegacijom Pododbora za sigurnost EP o evropskom putu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas delegaciju Evropskog parlamenta koju je predvodila predsjedavajuća Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE) Anna Elżbieta Fotyga, a tema razgovora bio je proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, perspektiva članstva BiH u NATO, reforma sektora odbrane u BiH, kao i aktivnosti u procesu deminiranja.

Pendeš se zahvalila predsjedavajućoj SEDE Anni Elżbieti Fotygi na posjeti i iskazanim riječima hvale na postignutim rezultatima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

- Smatram da se ovom posjetom Bosna i Hercegovina približava evroatlantskim integracijama. U toku dvodnevne posjete predstavnicima parlamentarne i izvršne vlasti BiH, evropski parlamentarci će imati priliku upoznati se sa postignućima koja nam otvaraju veće mogućnosti približavanja evroatlantskoj porodici - istaknula je ona.

Također, ministrica Pendeš je tokom sastanka naglasila čvrsta stajališta Ministarstva odbrane BiH, iskazana kroz strateške dokumente - Zakon o odbrani BiH, Sigurnosna politika BiH, Odbrambena politika, Strategija vanjske politike BiH koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, a u kojoj su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji prepoznati kao primarni vanjskopolitički ciljevi. U tom smislu naglasila je važnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Također, delegacija Evropskog parlamenta je upoznata sa ostvarenim napretkom u BiH i sa konkretnim rezultatima po pitanju registracije vojnih lokacija i implementacije Pregleda odbrane, kao i sa misijom i zadacima Oružanih snaga BiH, gdje posebnu važnost ima doprinos Oružanih snaga u misijama održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, angažman u operacijama pomoći civilnim vlastima, te projektima bilateralne, regionalne i šire međunarodne odbrambene i sigurnosne saradnje.

Na sastanku je potvrđena podrška institucija Evropske unije i država članica, koja će se nastaviti i ubuduće kako u procesu sticanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, tako i u NATO integracionom procesu.

Pored predsjedavajuće Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE) Anne Elżbiete Fotyge, u sastavu delegacije su bili i zastupnici u Evropskom parlamentu i članovi SEDE Cristian Dan Preda, Tonino Picula, koji je ujedno i predsjedavajući Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom, Angel Dzhambazki, Bodil Valero, politički savjetnici i predstavnici Sekretarijata SEDE.

Sastanku su, pored ministrice Pendeš, prisustvovali i zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i saradnici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana