Ekonomija     | 03.04.2018. 12:43 |

Uspješna poslovna godina za Addiko grupaciju u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini saopćila je da je veoma uspješno okončala 2017. godinu.

Navode da su nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. okončale profitom od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank d.d. Sarajevo ostvarila 5,2 miliona KM, a Addiko Bank a.d. Banja Luka 4,5 miliona KM.

Ističu da posebnost tih rezultata leži i u činjenici da je zaokret u poslovanju ostvaren samo tokom jedne godine, s veoma teškom polaznom osnovom i zaostavštinama iz ranijeg perioda, izazovnom situacijom na tržištu, te negativnim rezultatom od 46,65 miliona KM u 2016. 

Predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Sanela Pašić izjavila je da su veoma posvećeni transformaciji svojih proizvoda i procesa, te implementaciji nove strategije.

- Profitabilno poslovanje, porast obima poslovanja, te ankete klijenata, pokazuju da idemo u pravom smjeru. Sve ovo jača našu posvećenost da rastemo i napredujemo - dodala je Pašić.

Predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka Mario Ivanković rekao je da su godinu započeli u znaku digitalne transformacije tržišta, te pionirskim uvođenjem Vibera kao poslovne platforme za finansijske transkacije.

- To je bio početak digitalne priče koju smo nastavili tokom cijele godine, inovirajući postojeće proizvode i omogućavajući kvalitetniju i efikasniju uslugu - naglasio je Ivanković.

Vlasnici banaka, Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dodatno su finansijski podržali poslovanje banaka kroz povećanje kapitala, koje je omogućilo modernizaciju poslovne mreže, koja je jedna od najrasprostranjenijih u BiH, te ATM mreže. Zahvaljujući snažnoj kapitalnoj i depozitnoj osnovi članice Addiko Grupacije u BiH su dobro pripremljene za daljnji rast i podršku klijentima, saopćeno je. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom