Ekonomija     | 03.04.2018. 12:17 |

Sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Udruženje poslodavaca FBiH sutra će na Ilidži održati redovnu sjednicu Skupštine na kojoj će, između ostalog, biti prezentiran Izvještaj o radu za 2017. i Plan rada za 2018. 

Iz Udruženja je najavljeno da će svoje aktivnosti i u 2018. zasnivati na ostvarivanju ciljeva poput rasterećenja privrede, unapređenja poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje, razvoja i pune zaposlenosti, suzbijanja sive ekonomije, pojednostavljivanja administrativnih procedura, ravnopravnog tretmana realnog sektora u odnosu na javni, jačanja socijalnog dijaloga, intenziviranja rada sa Vladom FBiH radi postizanja adekvatnog poslovnog ambijenta, te kolektivnog pregovaranja sa sindikatom.

Također, navode da će aktivno raditi na kreiranju i lobiranju za donošenje seta reformskih zakona, te da će Vladi FBiH uručiti na razmatranje i dalju proceduru 15 gotovih prijedloga zakona koji imaju za cilj olakšavanje poslovanja. 

Udruženje će na sjednici pokrenuti inicijativu i insistirati na donošenju uredbe po kojoj nijedan propis neće moći biti usvojen, a da prethodno nije dobio mišljenje UPFBiH, u smislu kako će taj propis utjecati na nova opterećenja poslovanja.

Osim toga, insistirat će na izmjenama Poslovnika o radu Parlamenta FBiH kako bi na sjednice oba doma Parlamenta FBiH pozivali predstavnike UPFBiH koji bi mogli učestvovati u parlamentarnoj raspravi o zakonima koji ste tiču poslovnog ambijenta.  

Svoje prisustvo na Skupštini potvrdili su potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, dopremijeri Vlade FBiH Jelka Milićević i Vesko Drljača, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, predstavnici sindikata, stranih i domaćih organizacija i institucija i predstavnici regionalnih poslodavačkih udruženja, najavljeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo