Bosna i Hercegovina     | 02.04.2018. 16:35 |

BHRT - Sedamdeset godina radio dramske produkcije u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - U decembru 1948. godine u programu Radio Sarajeva emitirana je prva radio drama, a ta je premijera označila početak radio dramske produkcije u Bosni i Hercegovini. Tog davnog decembra slušatelji su putem radio prijemnika mogli pratiti radijsku inačicu komedije "Pokojnik" Branislava Nušića.

Ono što bi u najkraćem bila karakteristika tih sedamdesetih godina radio dramskog umjetničkog izraza je kontinuirano nastojanje da se potiče i promovira domaće dramsko stvaralaštvo jer se radio drama kao pričanje priča zvukom etablirala kao zaseban vid dramske literature, da se za, tu najkompleksniju radijsku produkciju, stvore adekvatni tehnički uvjeti i da se na taj način omogući radijskim profesionalcima da u najboljem okruženju ostvare najviši umjetnički nivo.

Posebno mjesto u priči o dramskom programu ima konkurs za originalnu radio dramu koji je od 1967. godine (kad je prvi put raspisan) za ovih pedeset godina uz uspone i padove ipak bio platforma za afirmaciju generacije pisaca koji su imali svoj radio dramski debi.

Poslije prve generacije u kojoj su bili Luka Pavlović, Ivan Fogl, Miodrag Žalica, Meša Selimović, Risto Trifković, Husein Tahmiščić, Anđelko Vuletić, došla je nova generacija autora (Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Alija Hafizović, Velimir Stojanović, Petar Ljubojev, Duško Trifunović, Jovan Lubardić). Poslije njih to su bili Tvrtko Kulenović, Ljubica Ostojić, Dževad Karahasan, Mirza Fehimović, Nenad Veličković.

Dramski program je već 1962. godine producirao i emitirao, u programu Radio Sarajeva, nekoliko različitih formata („Radio dramu“, „Malu scenu“, “Radio dramu za djecu“ i „Omladinsku scenu“), a od 1963. i „Pozorište za svakog“ gdje se emitiraju najpoznatija domaća i inostrana djela pozorišne literature od antičkih vremena do savremenih pisaca.

U nastojanju da se tematski i formalno obogati repertoar, Dramski program pokreće i produkciju radio dramskih serija (radio novela i radio roman), dokumentarno-igranih, dokumentarnih i na kraju ars akustičkih radiofonskih djela.

- Krajem osamdesetih Dramski program Radio Sarajeva bio je produkcija koja je zadovoljavala najstrože kriterije radiofonskog umjetničkog izraza, a naši autori koji su sa svojim djelima učestvovali na regionalnim i međunarodnim takmičenjima osvojili su veliki broj prestižnih nagrada  - navode iz BHRT-a.

Produkcija Dramskog programa, koja je nastala i sačuvana je tokom ovih sedamdeset godina, slobodno bi se mogla nazvati državnim fono arhivom, jer svjedoči o rađanju, razvoju i kontinuitetu specifičnog umjetničkog izraza koji je nezaobilazan dio našeg kulturnog identiteta.

- U godini kad obilježavamo sedamdeset godina radio dramske produkcije u Bosni i Hercegovini, Dramski program emitirati će od aprila do decembra (svakim radnim danom od 20.03 i 22.10 sati) izabrane sadržaje koji će nas podsjetiti na izuzetna dostignuća te produkcije. To će, istovremeno, biti i svojevrsni hommage radijskim stvaraocima (urednicima, autorima, piscima, rediteljima, glumcima, muzičkim urednicima, majstorima tona), svima koji su posvećenim radom omogućili da ova velika i lijepa priča traje tako dugo - naglašava se.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BHRT i BH Telecom nastavljaju saradnju: Europsko prvenstvo u nogometu UEFA EURO 2024.

Imamović: BiH je nosivi stub Zapadnog Balkana, Dodikova ponuda Crnoj Gori je bezobrazluk

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu