Ekonomija     | 02.04.2018. 15:12 |

Delegacija Vlade Andaluzije posjetila Federalno ministarstvo okoliša i turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo danas je primila u posjetu ministra turizma i sporta Vlade Andaluzije Francisca Javiera Fernándeza Hernándeza i ambasadora Španije u BiH Bosca Jimeneza.

Poručila da je BiH ima velike mogućnosti za razvoj turizma i da će sva podrška i zajednički rad iz zemlje, koja već godinama bilježi odlične rezultate, Bosni i Hercegovini pomoći da postane prepoznatljiva i poželjna svjetska turistička destinacija.

Predstavnici Vlade Andaluzije predstavili su projekt „Andaluzija, tvoji korijeni“, budući da je i sama Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija preporučila Bosnu i Hercegovinu kao zemlju gdje bi se mogla uspostaviti saradnja na tom projektu zbog njenog velikog potencijala za razvoj turizma i kulturno-historijskog naslijeđa.

Za taj projekt Evropska unija, kao i Svjetska turistička organizacija, su kazale da je primjer dobre prakse za ekonomsku, društvenu i kulturnu koheziju.

Andaluzija je regija u Španiji koju godišnje posjeti 29 miliona turista.

Projekt bi u svojoj prvoj fazi podrazumijevao pružanje obuke, gdje bi BiH mogla iskoristiti veliko znanje i iskustvo zemlje koja je svjetski turistički lider.

Ministrica Đapo izrazila je zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, koji postoje između Bosne i Hercegovine i Španije.

Zahvalila je na posjeti i zainteresovanosti za BiH i naglasila kako je projekt došao u najboljem mogućem trenutku, jer su BiH potrebni prijenos znanja i razmjena iskustava iz oblasti turizma.

Također je naglasila kako je i ona, kao ministrica, naglašavala potrebu da se upravo radi na personaliziranom turizmu, turizam je i grana koja stvara emocije i nova iskustva.

To su naveli i predstavnici iz Vlade Andaluzije, koji su kazali da su se prilagodili novim turistima i da su ranije oni dolazili na plažu i obilazili su historijske znamenitosti, ali da sada žele iskusiti različite emocije, steći nova iskustva i da se svima pristupa na različit način, tako da imaju različite promotivne materijale i pristup, kao i programe posjete za turiste iz arapskih zemalja, Južne Amerike, itd., saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo