Kultura     | 02.04.2018. 14:38 |

Sabahudin Kurt odlikovao se istinskim životnim vrlinama i vrijednostima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) – Rodbina, kolege i prijatelji Sabahudina Kurta danas su se na komemoraciji u studiju Muzičke produkcije "Esad Arnautalić" prisjetili doajena bh. muzičke scene koji je, kako je rečeno, odlikovao istinskim životnim vrlinama i vrijednostima.

- Najveća pobjeda u Bahinom životu je sigurno da je uspio 51 godinu biti dobar muž, a 20 godina deda. Hvala mu na svoj toploti koju je unosio u naš dom i što smo sada kad je otišao iznimno ponosni na njega – rekao je njegov sin Almir Kurt.  

Govoreći o najupečatljivijim momentima Sabahudinove karijere, on je podsjetio da je kompozicijom Srđana Matijevića "Život je sklopio krug" 1964. godine u Kopenhagenu predstavljao Jugoslaviju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope i postao prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu.

- To je bila prva pobjeda sarajevske kulture pred dominantnom Ljubjanom, Zagrebom i Beogradom. Znam da je pjesma bila njegov život i nadam se da mu je život bila pjesma – dodao je.

Urednica muzičkog programa na BH radiju 1 Enisa Hajdarević-Šojko intervjuisala je Sabahudina 29. aprila 2010. godine povodom 56 godina njegovog umjetničkog rada.

- Kada sam ga pitala da li mu je srce oslabilo zbog emocija, koje je uvijek davao u svojoj pjesmi, odgovorio je da je to tačno, ali da drugačije nije znao i nije htio. Prije samo osam godina u ovom Muzičkom studiju besprijekorno je pjevao punih 90 minuta, a na kraju je sjeo i zaplakao - Hajdarević-Šojko.

Enver Šadinlija također je mišljenja da je Sabahudin Kurt putujući pjesmom kroz svijet u svemu što je radio bio na samom vrhu.

- Tužni smo što nije sa nama, a ponosni što smo ga imali – kazao je Šadinlija.

Mnogi će bh. doajena, po riječima urednika zabavno-muzičke redakcije BHT-a Dejana Kukrića, pamtiti jer je bio pravi aristokrata, dobar suradnik i uzor mladima.

- Sabahudin je zaslužio da se puno priča o njemu. Po svojoj osobenosti bio je nenametljiv pjevač, koji je imao izražajnost u toj nekoj tišini. Osim toga, drago mi je da je bio i golman i što ga je čaršija puno volila – rekao je Sabahudinov dugogodišnji prijatelj i kolega Edin Pandur.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović izrazio je zadovoljstvo što je sa 20 godina imao priliku upoznati Sabahudina, koji ga je impresionirao noseći leptir mašnu i što je bio "gošpar".

- Nosio je sistem vrijednosti koje su se danas izgubile u bh. društvu. Od njega se moglo svašta naučiti – naglasio je Hadžihafizbegović.

Pjevač grupe „Konvoj“ Nedžad Merdžanović ukazao je prisutnima kako su članovi ove grupe sa Sabahudinom snimili pjesmu „Evergreen“. Imali su tu čast da zajedno rade i druže se, kada su i prepoznali očinsku nit koju je imao legenda sarajevske scene.

- Bahica je bio osnovna škola i doktorat. Zadužio je naš grad i državu - zaključio je Merdžanović na komemoraciji.   

Bh. pjevač Sabahudin Kurt preminuo je 30. marta u 83. godini. Završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji "Karađoz".

S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom