Ekonomija     | 02.04.2018. 13:08 |

Teslić - Potpisani ugovori za dodjelu podsticaja za zapošljavanje 52 osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA)  - Ugovori o zapošljavanju 52 osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS u vrijednosti 156.000 KM potpisani su danas u Tesliću.

Ugovori su potpisani kao rezultat saradnje Udruženja građana ”Nešto Više” Sarajevo i Opštinske uprave Teslić,  a kroz program “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacije rada – ILO. 

Cilj projekta ”Partnerstvom do novih radnih mjesta”  je povećati zaposlenost putem prekvalifikacije nezaposlenih, stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni ekonomski razvoj i reformu tržišta rada u opštini Teslić.

Projekt implementira Udruženje građana „Nešto Više“ Sarajevo sa partnerima Opštinom Teslić, Srednjom školom "Nikola Tesla" Teslić, ZZZRS Biro Teslić, Interfobom Banja Luka, te partnerskim kompanije sa područja opštine Teslić, u periodu od juna 2017. do decembra 2018. Ukupna vrijednost projekta je 222.113 eura.

Proteklih mjeseci rađena je intenzivna prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanja CNC operater za drvo, metaloglodač, zavarivač TIG postupkom, CNC operater za metal, monter LED displeja, te obuke za poljoprivrednike kako bi se zaposlili kroz osnivanje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Prekvalifikacije i obuke ukupno je prošlo 89 osoba dok će sedam proizvodnih preduzeća zaposliće 26 novih radnika a ugovore su potpisali i poljoprivredni proizvođači, njih 26, koji su se odlučili za komercijalnu proizvodnju, odnosno formiranje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Značajan je podatak da će 14 ženskih osoba kroz ove podsticaje dobiti posao.

Potpisivanju ugovora prethodilo je raspisivanje javnog poziva potencijalnim aplikantima, po jasno definisanim uslovima koje moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na 3.000 maraka za svakog novozaposlenog radnika. Oni su takođe iskazali zadovoljstvo što su privrednici prepoznali ovu podsticajnu aktivnost, a posebno poljoprivrednici, jer je jedan od strateških ciljeva stvaranje komercijalnih poljoprivrednih gazdinstva.

-Drago nam je što se ovakvi projekti dešavaju na području naše opštine i iz godine u godinu naša opština bilježi povećanje zaposlenosti i nadam se da je i opštinska uprava jednim velikim dijelom doprinjela ovakvoj realizaciji - izjavio je Borislav Tešić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Teslić.

Projekt menadžer u Udruženju građana "Nešto Više" Adem Lisičić je rekao da su Opština Teslić i to udruženje, pored sredstava Evropske unije, učestvovali i sa svojim sredstvima i resursima u ovom projektu

 - Primarni cilj je bio zapošljavanje 38 osoba, međutim mi smo obezbjedili dodatna sredstva, pa smo uspjeli da zaposlimo 52 osobe - naveo je Lisičić. 

Privrednici su istakli veliko zadovoljstvo ovim projektom, kao i zalaganjem Opštinske uprave da poveća broj zaposlenih u realnom sektoru.

- Potpisali smo ugovor za pet novih radnika i sa dosadašnjih 320 sada ćemo imati 325 radnika. Težimo ka proširenju proizvodnje, finalizaciji i sticanju novih vrijednosti, a time i proširenju novih radnih mjesta - rekao je Đorđe Gajić, direktor d.o.o. ”Elgrad” Teslić

Direktor d.o.o. ”Metal”  Teslić Ranko Bijelac je rekao da zapošljavaju 40 radnika, te da su aplicirali za podsticaj za četiri radnika, a radi se o CNC operaterima za metalopreradu. 

Iz Opštinske uprave i nevladine organizacije ”Nešto Više” poručili su da će se njihova međusobna saradnja na istim ili sličnim projektima nastaviti i u narednom periodu, saopćeno je iz Udruženja ''Nešto Više''.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iz Budžeta BPK izdvojeno 161.400 KM za finansiranje projekata 32 neprofitne organizacije

U BPK za projekte promocije zdravlja i prevenciju bolesti 24.000 KM

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapošljavanje TK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo