Bosna i Hercegovina     | 31.03.2018. 14:49 |

Tokić: Politika Dodika pokušaj destabilizacije BiH po modelu 'ukrajinizacije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Predsjednik Bošnjačkog pokreta i kandidat ove političke organizacije za člana Predsjedništva BiH Sejfudin Tokić reagirao je danas povodom kontinuiranog medijskog istupanja Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika RS-a, kojim se protivi uključenju BiH u NATO, navodeći "da Dodikovi stavovi neće utjecati na usaglašeni strateški spoljnopolitički cilj države Bosne i Hercegovine - uključenja u ovaj najveći politički i vojni savez".

- Agresivno deklarativno protivljenje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika uključenju BiH u NATO, nema većeg političkog začaja jer ne predstavlja legitimni niti legalni stav entiteta RS i neće uticati na usaglašeni strateški spoljno politički cilj države BiH uključenja u ovaj najveći politički i vojni savez u svijetu - ističe Tokić u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navodi, medijski istupi Dodika predstavljaju tek opredjeljenje stranke SNSD koja je radikalno promijenila svoja programska opredjeljenja i od najglasnijeg zagovaranja ulaska BiH u NATO je pod ruskim utjecajem postala najveći protivnik euroatlanskih integracija.

Tokić smatra da je takva proruska politika Dodika pokušaj sistematske destabilizacije BiH po modelu "ukrajinizacije", te da je suprotna opredjeljenju ogromne većine građana BiH koji bi na referendumu potvrdili opredjeljenja i odluke organa i institucija po ovom pitanju.

- Zbog legitimiteta funkcije predsjednika manjeg bh. entiteta, Dodik bi morao prestati iznositi stavove svoje političke stranke u funkciji predsjednika entiteta koja su potpuno suprostavljena stavovima bošnjačkog i hrvatskog naroda u ovom dijelu BiH - navodi Tokić.

U vezi s tim, Bošnjački pokret poziva Sjedinjene Američke Države i druge potpisnice Mirovnog sporazuma da putem institucija OHR-a ne dozvole očiti pokušaj uvođenja BiH u političke ambicije Ruske Federacije i destabilizaciju cjelokupnog regiona.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom